02 desember 2023

Dag 02 – A Christmas Carol

Dagens film er den britiske filmen «A Christmas Carol»fra 2020. Den er regissert av Jacqui Morris og har Simon Russell Beale, Martin Freeman, Andy Serkis og Leslie Caron som stemmegivere. 

 

Synopsis: En animert gjenfortelling av den klassiske julefortelling som starer som en Vitoriansk forestilling, før den tar et dypdykk inn i et av publikums-barnas mørke fantasi verden.

Trailer:


Med et par unntak har det mer eller mindre vært anmeldt i alle fall en utgave av en filmatisering av Dickens klassiske julefortelling her på bloggen, og i år er intet unntak. Denne gangen en britisk utgave produsert av Frith Street Films utgitt i 2020. 

 

Regissør Jacqui Morris har laget 6 filmer fra før, men ingen av de var kjent for meg. De fleste av disse ser ut til å være dokumentarfilmer, så kanskje de er verdt å sjekke ut i fremtiden. Men dette er i alle fall den første filmen med juletema hun har regissert. 

 

Et par av skuespillerne her har faktisk spilt i en film basert på den samme historien før, da både Andy Serkis og Thea Achillea spilte sammen i filmen med samme navn som kom ut i 2019. 

 

Jeg må nok innrømme at dette ikke helt er min type film, det er mye mye dans og teatralsk prat her og det faktum at hele dialogen er hentet rett fra boken gjør det litt vanskelig for oss som ikke har engelsk som morsmål å få med alt. 

 

Men den skal få bonus-poeng for å være en av de beste direkte adapsjonene av boken både språkmessing og innholdsmessig i det minste. 

 

Jeg føler kanskje at denne adapsjonen hadde gjort seg bedre som et teaterstykke enn som en spillefilm, da det tidvis føltes veldig ut som man ser en filmatisert utgave av et teaterstykke. 

 

Men om man liker teater og dans ispedd litt klassisk Dickens vil man nok sette pris på denne utgaven. 

 

Men det som i hvertfall er sikkert er at Dickens sin historie både fenger nye seere og fortsatt er populær for i 2020 alene kom det hele 7 adapsjoner av denne historien. Da i form av «A Nashville Christmas Carol», «Old Vic: In Camera - A Christmas Carol», «Charles Dickens' A Christmas Carol», «A VHS Christmas Carol», «Estella Scrooge: A Christmas Carol with a Twist» og to stk med tittelen «A Christmas Carol». 

 

For de som kunne tenkt seg filmen selv så er den tilgjengelig på både Blu-ray og DVD samt på Amazon Prime for de som har den tjenesten. 

 

Som nevnt over ikke helt min greie dette her, men de skal ha kredit for å forsøke å gjøre noe annet med historien enn alle de andre forskjellige utgavene som har blitt filmatisert igjennom de siste 120 årene. Men ikke en adapsjon av A Christmas Carol som kommer inn på min julefilmliste i årene som kommer dessverre. 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar