24 desember 2015

Dag 24 – Gumman Som Blev Liten Som En Tesked


Dagens julekalender er en svensk julekalenderen fra 1967. Kalenderen er regissert av Christina Lagerson og har Carl-Gustaf Lindstedt, Monica Nielsen og Birgitta Andersson i hovedrollene.



Synopsis: Gumman, hun heter bare det. Hun pussler og ordner rundt med alt som hører til i Desember måned. Men det er noe spesielt med Gumman. Hun kan nemlig bli liten som en teskje. Det skjer titt og ofte, men desverre for det meste i uheldige situasjoner. Men Gumman klarer seg alltid takket være sitt kloke hode. 
 
Klipp fra serien: 

Da var det tid for årets siste julefilm og i år er dette da den svenske julekalenderen Gumman Som Blev Liten Som En Tesked. Jeg har da sett et par episoder om dagen av serien i løpet av Desember, på mange måter på samme måte som jeg gjorde tilbake i 2012 da jeg så den norske julekalenderen Jul I Tøyengata. 


 
Serien er delt opp i 22 epsioder, fordelt på 10 minutter pr. Episode. Så dette er ikke den lengste juleklaenderen når det gjelder lengde for å si det sånn, så den kan i utgangspunktet også fint sees som en helaftens film på en god dag. I 1973 kom det forøvrig en oppfølgere serie som da enkelt og greit fikk navnet «Teskedsgumman». 


 
Gumman Som Blev Liten Som En Tesked er basert på Alf Prøysens hovedperson i serien om «Teskjekjerringa» som ble gitt ut i 1956. De første fortellingene om Teskjekjerringa ble publisert i bladet Kopperatøren. Det var et medlemsblad for samvirkelagene. Prøysen hadde en fast barneside i dette bladet 1950–60: Klimpre-klonken. Her skrev og illustrerte Alf Prøysen de første historiene om Teskjekjerringa. 


 
I Sverige ble serien illustrert av Björn Berg og det er disse tegningene som denne svenske serien er basert på. Serien er forøvrig en av sveriges mest populære Julekalendere og kan vel sammenlignes med «Jul I Skomakergata» her i Norge når det kommer til populæritet. Det var faktisk hele 2,5 millioner seere som så serien når den ble vist for første gang noen som må sies å være veldig imponerende. 


 
Prøysens karakter har forøvrig også hatt hovedrollen i en annen tv serie og da overaskende nok i en Japansk serie. Animasjonserien «Supon Obasan» hadde Teskjekjerringa som hovedperson når den ble vist på TV i 1983-84 og det ble laget hele 130 episoder av denne serien. 


 
Men i likhet som med «Jul I Skomakergaten» kan det nok føles litt fremmed og gammeldags for de minste barna, så dette er nok mer en «nostalgi-juleklaender» som passer veldig godt for den litt eldre generasjon vil jeg tro. Dette kan vel også ha litt å gjøre med at serien er laget i Sort/hvit og dermed vanskelig passer inn i den moderne TV-verden som barn er kjent med.



Men jeg syntes serien var artig og vil sterkt anbefale å sjekke den ut. Serien er iallfall tilgjengelig på DVD, i likhet med stort sett alle andre svenske julekalendere som er blitt laget og gitt ut i serien «Världens bästa julkalendrar». 



 
Da var årets festival over for denne gang, men fortvil ikke for det foreligger planer om å gjennomføre festivalen også til neste år og flere filmer er allerde skaffet inn til det. Så da ses vi igjen i Desember 2016. 



Terningkast:

23 desember 2015

Dag 23 – Christmas Icetastrophe


Dagens film er den amerikanske filmen Christmas Icetastrophe fra 2014 . Filmen er regissert av Jonathan Winfrey og har Richard Harmon, Jennifer Spence og Victor Webster i hovedrollene.




Synopsis: En meteoritt bringer med seg både is og kuldegrader og truer med å totalødelegge en liten by under julehøytiden. 
 
Trailer: 

Da er det tid for årets siste TV-film og denne gangen er det en film som er laget til TVKanalen SyFy. Christmas Icetastrophe ble vist for første gang 20. Desember 2014 og har nå rundt et år senere blitt gitt ut på både på DVD, Blu-ray og på Netflix for å nevne tre av de mest populære «mediene» filmen kan skaffes på. 
 
Syfy ble lansert i September 1992 men da under navnet SciFi Chanel og er eid av NBC. De spesialiserer seg på Science Fiction, skrekk og Fantasy filmer og har de siste årene mer eller mindre konsentrert seg om billige tv-filmer. Kanalen byttet navn fra Sci Fi Channel til dagens SyFy-Chanel den 7. juli 2009.



Filmen har en hel rekke skuespiller som spiller i tv-serien «Continuum» på rollelisten blant andre Victor Webster, Jennifer Spence, Richard Harmon, Mike Dopud, Ben Cotton og Lane Edwards. Noe smo kanskje ikke er så rart i og med at «Continum» også er et SyFy produkt. 


 
Men hva kan man forvente av en film med denne tittelen. Jeg for min del hadde ikke regnet med noen Oscar nominert storfilm for å si det sånn og til å være det det er så er det helt ok underholdning. 

 

Som vanlig når det er snakk om filmre enten fra SyFy eller fra The Asylum som også er en filmselskap som spesialiserer seg på lavbudsjetts sci-fi og skrekk (og da gjerne ripoffs av mer kjente filmer) så må CGI effektene nevnes. 



Her er det lite nytt å melde for disse ser like dårlige ut i denne filmen som det de pleier å gjøre for å si det slik. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor de fortsetter å bruke disse elendige Cgi effektene instedet for å bruke praktiske effekter, men det er vel nå blitt mer eller mindre det de har blitt kjent for og som er det folk forventer når de ser SyFy eller The Asyulum logoen på filmcoveret. 

 
 
Skuespillet er også som man kan forvente av en SyFy film, det er lite troverdig det som skjer på skjermen og man forsøker seg på litt mislykket humor her og der uten at det gjør filmen noe bedre. 
Historien i filmen er heller ikke akkurat noe nytt og er slikt man har sett i hundre vis av katastrofefilmer før, men da gjerne utøvet litt bedre enn det de har fått til her. 


 
Men noen god julefilm er det definitivt ikke i mine øyne og iallfall ikke en man bør legge til i julefilmlisten sin for å si det slik. Helt klart en film for de mer spesielt interesserte dette også og er du fan av andre SyFy filmer så vil du nok syntes denne er ok også. Men for alle de andre så er det like greit å holde seg unna. 


 
Terningkast:















22 desember 2015

Dag 22 – A Charlie Brown Christmas



Dagens film er den amerikanske filmen A Charlie Brown Christmas fra 1965. Filmen er regissert av Bill Melendez og har Bill Melendez, An Altierei og Peter Robbins som stemmegivere. 


 
Synopsis: Frastøtt av kommersialisme han ser rundt seg , forsøker Charlie Brown å finne den sanne meningen med julen .

Klipp fra filmen:

Charlie Brown er vel som de fleste sikkert vet en karakter fra tegneserien Peanuts laget av Charles M. Schulz. Her i Norge er ikke denne tegneserien så utbredt og her hjemme er det vel “sidekarakteren” Snoopy som er den mest populære. 

 A Charlie Brown Christmas hadde premiere på CBS 9. Desember 1965 og filmen ble faktisk ikke ferdig laget før det var ti dager igjen til premieren. Filmen var utrolig populær allerde ved første visning og det var hele 45% av de som så på TV på denne tiden som så akkurat denne filmen. 

 

Filmen brøt med mange av de uskrevne lovene som gjaldt ved animasjonsfilm på denne tiden. Lant annet så brukte de ikke latter spor på filmen, noe som var meget vanlig, de brukte barn som stemmegivere istedet for voksne og de hadde bibelreferaser for å vise den samme meningen med julen. 


 
Musikken som ble brukt i filmen var også meget uvanlig for en barnefilm med tanke på at de brukte et jazz-soundtrack på filmen. Musikken var laget av pianisten Vince Guaraldi og er i mine øyne en meget artig musikkform å legge på en barnefilm. Dette soundtracket ble også veldig populært og har faktisk vunnet trippel platina. 


 
A Charlie Brown Christmas har siden den ble vist for første gang vært meget populær og har blitt vist på amerikansk tv under julehøytiden hver eneste år siden 1965. Den har også fått annerkjennelse i prissammenheng også i og med at den både har vunnet en Emmy og Peabody prisen i USA. 

 

Dette er en skikkelig god gammeldags julespssial som både er underholdende og veldig koselig. Selv jeg som ikke kjenner så godt til Peanuts galleriet syntes dette var meget bra aker og jeg skjønner veldig godt hvorfor amerikanerne trykker denne spesialen til sitt bryst. 

 

Både regissør Bill og produsent Lee Mendelson trodde at filmen kom til å floppe totalt og hadde lite tro på filmen de selv hadde vært med å lage, men de ble meget positivt overasket da det viste seg å bli en pang suksess. Filmen er forøvrig den julefilmen som har gått nest lengst på amerikansk TV, kun slått at «Rudolph The Red-Nosed Reindeer som hadde premiere året før i 1964. 

 

Det har blitt laget flere «semi-oppfølgere» til A Charlie Brown Christmas, men disse ble laget på 90 og 2000-tallet og er ikke regnet som direkte oppfølgere. Disse er It's Christmastime Again Charlie Brown fra 1992, Charlie Brown's Christmas Tale fra 2002 og I Want A Dog For Christmas Charlie Brown fra 2003. 

 

En meget god julespesial som er sterkt anbefalt både for store og små og denne vil helst klart gå rett 
inn i min liste over julefilmer som er verdt å se hvert eneste år. 

 

Terningkast:

21 desember 2015

Dag 21 – Saving Christmas


Dagens film er den amerikanske filmen Saving Christmas fra 2014. Filmen er regissert av Darren Doane og har Bridgette Cameron, Darren Doane og Kirk Cameron i hovedrollene.




Synopsis: Kirk har det hyggelig på det årlige juleselskapet helt til han må hjelpe sin svoger Christian med å finne julestemmningen. 
 
Trailer: 

Da har tiden kommet for å sjekke ut filmen jeg kanskje har gruet meg mest til å se i løpet av årets JulefilmFestival. Selve filmplakaten for Saving Chrismtasslettes ikke så så verst ut og man skulle da tro at denne filmen ikke er så aller verst. 

 
Men Saving Christmas er i følge IMDB både den dårligste julefilmen som noensinne er laget og faktisk ligger den på fjerde plass på Bunn-100 listen over tidenes dårligste filmer. Så jeg må innrømme at inngangen til filmen for min del ikke var de beste eller mest positive. 

 
Jeg kan jo begynne med å si at jeg er en person som aldri skrur av en film fordi den er dårlig eller lar være å se den på grunn av dårlige anmeldelser etc. Har man først satt i gang en film skal den ses ferdig. Vel i denne sammenhengen må det sies at det tok meg 3 gjennomsittinger å komme meg igjennom denne filmen!


I følge både DVD coveret og andre kilder så er poenget med filmen å kombinere komikk og underholdning med utdannelse og læring om julens virkelige mening. Eller «Put Christ back in Christmas» som de så fint kaller det selv. 

 
Halve filmen foregår i bilen til Kirk Cameron hvor han forklarer sin bror hva julen egentlig handler om. Med andre ord alt som nå representerer julen og som ikke har direkte med Jesus å gjøre. 

 

I tillegg har den irriterende skuespillere, ingen historie og helt håpløs kinematografi. Vi harr også en dansescenen mot slutten av filmen som ikke hører noe sted hjemme. Det ser mer ut som et skoleprosjekt enn en kinofilm for å si det sånn. Filmen er rett og slet 80-minutter med meningsløs babling fra ende til annen.


Filmen tjente overraskende nok inn penger etter å hatt en budsjett på 500 000 dollar spilte den inn rundt 2,8 millioner dollar. Noe som jo må sies å være imponerende.


Filmen vant forøvrig også fire priser under Golden Raspberry Awards i 2014 som da er Oscar-utdelingen over årets dårligste filmer. Den rasket med seg prisen for dårligste manus, dårligste skuespiller, dårligste filmpar (da for Kirk Cameron og han ego) samt for årets dårligste film.


Det er mulig at Saving Chrismas er en film som er er rettet kun mot kristne, men jeg tror til og med de mest reliøse i samfunnet vil syntes at denne filmen er helt elendig. Hold dere langt unna. 

 
Terningkast:


Jeg vil forøvrig også anbefale alle å sjekke ut The Cinema Snob sin «anmeldelse» av filmen, for å få et litt mer artig perspektiv på filmen. https://www.youtube.com/watch?v=aVevUS2j3Fo

20 desember 2015

Dag 20 – You Better Watch Out


Dagens film er den amerikanske filmen You Better Watch Out fra 1980. Filmen er regissert av Lewis Jackson og har Dianne Hull, Jeffrey DeMun og Brandon Maggart i hovedrollene.




Synopsis: En glad morder i Julenisse drakt bestemmer seg for å dra rundt i byen for å bestemme hvem som har vært slem og hvem som har vært snill. 
  
Trailer: 

Nok en film som er kjent under flere forskjellige navn. You better Watch Out var tittelen filmen fikk når den opprinnelig kom ut i sin tid, men filmen er nå kjent under tittelen «Christmas Evil» som også er tittelen filmen har fått på DVDutgaven. Filmen er forøvrig også kjent under navnet Terror In Toyland. 


 
You Better Watch Out slengte seg på Slasher bølgen og har hentet mye inspirasjon fra Black Christmas som ble gitt ut 6 år tidligere. Selv om det må sies at den filmen er mye mye bedre. 

 

Filmen har med tiden fått nærmest kult-status og blant filmens mange fans er blant andre John Waters som har sagt at dette er den ultimate julefilmen og et mesterverk innenfor filmsjangeren. Spørsmålet da er vel heller kanskje hvor mye Waters fikk betalt for å skrive akkurat dette i boken "Crackpot: The Obsessions of John Waters".



Men når det er sagt så er ikke You Better Watch Out en dårlig film. Filmen har en overraskende god oppbygging og historie til å være en slasher film og det tar faktisk nesten en time før den første personen blir tatt av dage i filmen. 


 
Uten å avsløre for mye så må det også sies at filmen har en ganske artig avslutning som er vel verdt å få med seg. 


 
Filmen har hatt flere utgivelser de siste årene da først utgitt i 2000 via Troma. Eter dette gav Synapse film ut et spesialutgave av filmen som også inkluderte kommentarspor fra regissør Lewis Jackson og selveste John Waters.



 I 2012 gav Arrow Video ut filmen (som er utgven jeg har sett) mens det aller siste tilskuddet faktisk er en Blu-ray utgitt av Vinegar Syndrome som er mastret til 4K som ble gitt ut i desember i fjor.




Dette var forøvrig den sisrte filmen regissør Lewis Jackson laget og før dette hadde han kun laget en kortfilm og en annen langfilm med tittelen «The Transformation: A Sandwich of Nightmares». Så han trakk seg tydeligvis ut av bransjen. 



 
Nok en film som nok ikke er for de fleste men for de som vil kombinere skrekk og julefilm er dete glimrende saker og jeg likte filmen mye bedre enn jeg trodde jeg kom til å gjøre. 


 
Terningkast: