12 desember 2009

11. Desember: The Nightmare Before Christmas



Dette er faktisk den6. filmen som jeg ikke ser alene i løpet av dene JuleFilmFestivalen. Altså en ganske stor forskjell fra OktoberFilmFestivalen hvor det var kun 1 gang jeg ikke så filmene alene :-)

The Nightmare Before Christmas er en julefilm fra 1993 skrevet av Tim Burton (Altså samme man som laget gårsdagens film Edward Scissorhands).



Kort sammendrag:
It is the same routine every year in Halloweentown, on Halloween the monsters come out and perform a real scare. This particular Halloween, the pumpkin king Jack Skellington, bored of the idea, saunters off into the woods with his dog Zero after Halloween night. Upon the break of dawn, he discovers a clearing of trees with different doors representing various holidays. The Christmas Tree door attracts his attention and upon entrance into the world of Christmas, Jack is fascinated with this new idea of Christmas that he must absolutely share with the citizens of Halloweentown.



Filmens "stemmer" er det skuespillere som Danny Elfman (som også laget musikken), Catherine O'Hara, Chris Saradon, Paul Reubens og Greg Proops blandt andre som står for.



Filmen er ganske spesiellt animert i og med at dette var LENGE før dataanimeringen kom i bruk, og de er faktisk tidenes første langfilm som er laget i stop-motion. Dette er en utrolig langsom og tidskrvende prosess, og jeg er virkelig imponert over jobben de gjorde i denne filmen.



Filmen er veldig "Tim Burton'sk" for å bruke et litt rart uttrykk. Dette er vanskelig å forklare for de som ikke har sett noen av Burton sine andre filmer, men har du sett noen av de andre så forstår du hva jeg mener. Filmen er lystig og munter samtidig som den er mørk og dyster på en måten (selv om det heller ikke gir så mye mening).



Filmens musikk er usedvanlig bra. Danny Elfman er en usedvanlig talentfull musikkmaker og dette er nok et av hans beste soundtrack. MEN desverre er dette også en av tingene som gjør at denne filmen ikke får topkarakter av meg. Det blir rett og slett litt for mye sanger. Det er greit med en sang eller 3 i julefilm, men her er det vel iallefall rundt 10 sanger go filmen blir på mange måter en musikal. Ikke det at jeg har noe i mot musikaler, men sangene i denne filmen gjør at tempoet blir senket litt mye og handlingen blir stillestående mens sangene blir sunget.

(Bildene i dag er fra det store Internettet, i og med at "Capture" programmet mitt på pcen nektet å lage noen skjermbilder :-( )

Men for all del, en morsom og annerledes julefilm som alle iallefall bør ha sett.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar