06 desember 2017

Dag 06 - Julenatt I Blåfjell






















Dagens film er den norske filmen Julenatt I Blåfjell fra 2009. Filmen er regissert av Katarina Launing & Roar Uthaug og har Simen Bakken, Lillian Lydersen, Sigve Bøe, Finn Schau og Jan Gunnar Røise i hovedrollene. 

 
Synopsis: Prinsesse Fjellrose har aldri vært utenfor fjellets trygge vegger, og verden der ute virker stor og farlig for den engstelige prinsessen. En dag skjer noe som forandrer alt; Fjellroses far Fjellkongen har fått Gråsynet og hans tid går mot slutten. Hun får vite at Husfolkene har noe som kan gjøre syke friske. For å redde den hun elsker høyest, må hun trosse frykten og reise ut av Blåfjell.
 
Trailer:
 
Julenatt i Blåfjell er en spinoff film basert på julekalenderen «Jul I Blåfjell» som gikk på NRK julen 1999. Det faktum at jeg aldri har sett julekalenderen som denne filmen bygger på tenkte jeg kanskje kunne være et problem. 

 
Men filmen åpner med en forklarende scene som setter opp hele premisset, noe som er greit for oss som ikke kjenner dette universet fra før og når det i tillegg viser seg at denne handlingen er lagt hundre år før handlingen i TV-serien er ikke det noe problem. 

 
Roar Uthaug som er en av regissørene her har laget mange gode filmer som Fritt Vilt, Flukt og nå sist Bølgen. I 2018 kommer hans første Hollywood film da i form av en ny-utgave av Tomb Raider. Katarina Launing derimot har jobbet for TV2 og laget mange spioder av tvserien Hotel Cæsar. I tilegg til spillefilmen Kule Kidz gråter ikke i 2014. 

 
Hovedproblemet med filmen for min del er effektene i filmen. Isteden for å benytte seg av praktiske effekter og det flotte norske naturlandskapet så benytter man seg av billige og dårlig utseende spesialeffekter, noe som er synd. Når det i tillegg viser seg at filmen hadde et budsjett på 20 millioner kroner, noe som må sies å være ganske mye for en barnefilm føler jeg de burde fått til litt mer. 

 

Historien er det ikke mye å si på. Historien er underholdende i grunn både for barn og voksne (vil jeg tro) og lett å følge samtidig som den ikke blir for kjedelig, noe som en spilleitd på kun 84 minutter hjelper til med. 

 
Skuespillet er heller ikke så verst. Barneskuespillerne er ikke så irritable som de pleier å være i denne typen filmene og de etablerte skuespillerne som Finn Schau, Jan Gunnar Røise og min personlige favoritt Kyrre Hellum gjør en god jobb. 

 
Filmen fikk en oppfølger i 2011 i form av Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn. De fleste av skuespillerne fra den første filmen er også med her så det kan fort hene den også er verdt å sjekke ut. 

 

Filmen er nok først og fremst rettet mot den yngre garde og jeg vil nok tro at de er de som får mest ut av denne filmen, men vi voksne kommer oss greit gjennom filmen vi også for å si det sånn.

 
Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar