07 desember 2018

Dag 07 – Olsenbanden Jr. Første Kupp




Dagens film er den norske julekalenderen Olsenbanden Jr. Første Kupp fra 2001. Filmen er regissert av Arne Lindtner Næss og Beate Eriksen og har Thomas Engeset, Lars Andersen og Aksel Støren Aschjem i hovedrollene. 

 
Synopsis: Kjell og Benny blir plaget på skolen av den storvokste Biffen og gjengen hans. Kjell er forelsket i ei jente i klassen som heter Valborg, men hun er fascinert av den tøffe Biffen. Faren til Kjell jobber som julenisse på et stormagasin, moren har kolonialbutikk, mens lillebroren til Benny er den litt ustabile, men sprengningsglade Harry. Det er et liv, om ikke akkurat helmaks...
 
Episode 1:

Da var det tid for årets første Julekalender her på bloggen. Konseptet med Julekalendere er så vidt jeg har klart å finne ut først og fremst et skandinavisk konsept og her i Norge har det blitt vist en julekalender på TV hvert år fra 1986 da Teodors julekalender ble vist for første gang (Selv om Jul I Skomakergata ble vist i 1979, 1981 og 1984 før dette). 

 
Olsenbanden er vel et konsept som bør være godt kjent for de fleste. Det ble laget 14 Olsenbanden filmer mellom 1968 og 1999. I og med at disse er noen av de mest populære norske filmene som er laget er det ingen overaskelse at det ble laget en julekalender basert på disse karakterene. Det logiske steget var jo da å gå tilbake i tid å se på hvordan disse møttes. 

 
Olsen-banden var jo originalt et dansk konsept som ble fornorsket her hjemme. Konseptet med Olsenbanden Jr. derimot var det svenskene som var først ute med. Den første filmen med det som i sverige het «Lilla Jönssonligan” kom i 1996 med illa Jönssonligan och cornflakeskuppen, og etter dette kom det 3 oppfølgere til. Men denne julekalenderen er igjen basert på t dansk konsept som ble vist som Julekalender i Danmark 2 år tidligere, i 1999. 

 
Men over til Olsenbandens Første Kupp. Jeg må vel ha sett denne når den gik på Tv i sin tid, men jeg husket i og for seg ingenting av den. Men det er vel 17 år siden jeg så den så det er vel kaskje ikke så sjokkerende. 

 
Dette erjo en julekalender som man da bør dele opp over iallefall noen dagre, men for meg som så den på en dag ble det litt overkant med 6,5 timer Olsenbanden Jr. Men alikevel så klarte den å genge meg igjennom hele spileltiden. 

 
Jeg pleier ofte å være litt skeptisk til barneskuespillere, men her syntes jg de gjør en meget god jobb alle som en. Spesielt Thomas Engeset, Aksel Støren Aschjem , og Lars Andersen syntes jeg gjør noen gode rolletolkninger av de tre hovedkarakterene og får god dreis på å etterligne deres eldre navnebrødre i de gamle filmene. 

 
Serien har jo også mange biroller med gode skuespillere i rollene og de som da bør trekkes frem er Trond Brænne som Bassefar Jenson, Johannes Joner som Holm og Anders Hatlo som Hermansen. Alel disse spilte forøvrig også i alle oppfølger filmene som kom de neste 8 årene. 

 
Olsenbanden er jo her en litt mer positvi gjeng da de forsøker å stoppe kriminalitet enn å utføre den selv. Noe som kanskje ikke er så rart da serien er rettet mot barn. Men historien er underholdende og fungerer godt, selv om det jo blir litt mye bi-historier her og der da man tross alt skal ha stoff nok til tjuefire 16 minutters episoder. 

 
Julekalenderen var veldig populær og Olsenbanden Jr. Konseptet fenget barn over hele Norge. Så da ble det ikke overaskende bestemt å lage mer Olsenbanden Jr. Den første filmen kom i 2003, med navnet Olsenbanden jr. går under vann og deretter kom oppfølgerne på løpende bånd. Olsenbanden jr. på rocker'n fra 2004, Olsenbanden jr. på Cirkus fra 2006, Olsenbanden jr. Sølvgruvens hemmelighet fra 2007, Olsenbanden jr. Det sorte gullet fra 2009 og Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt i 2010. 

 
Olsenbanden Jr. Er en meget god juleklender og vel verdt å vise til både barn og voksne og holder seg fortsatt godt nå 17 år etter at den gikk på TV for første gang. 
 
Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar