fredag 15. desember 2017

Dag 15 – Fanny & Alexander


Dagens film er den svenske filmen Fanny & Alexander fra 1982. Filmen er regissert av Ingmar Bergman og har Siv Ericks, Pernille Allwin, Krisian Almgren og Allan Edwall i hovedrollene


Synopsis: et er begynnelsen av 1900-tallet. I en liten svensk by får vi følge familien Ekdahl som domineres av en rik enke og hennes tre sønner. Sønnen Oscar driver sammen med sin kone Emelie, det lokale teateret. Paret har to barn; Fanny og Alexander. Filmen følger Fanny og Alexander gjennom oppturer og nedturer. 
 
Trailer:

Det er to utgaver av filmen tilgjengelig en vanlig film versjon på 108 minutter og tv-serie utgaven som er på hele 312 minutter. Jeg har dessverre kun filmutgaven så det er den som har blitt sett. En utvidede utgaven er tilgjengelig på DVD fra både Artificial Eye i England og Criterion i USA. Så en får se om man kanskje får sporet opp en av disse utgavene utover. 

 
Jeg har vel rundt 40 Bergman filmer stående i hylla, men dessverre må jeg si at jeg ikker så veldig overbegeistret for dem. Noen er glimrende (som Jungfrukällan, Smultronstället og Sjunde Inseglet) men stort sett syntes jeg det blir litt for teatralsk og trist sånn jevnt over dessverre. 

 
Handlingen i filmen går fra å være lystbetont og trivelig til å være dyster å mørk, så med andre ord en blanding av Bergmans gamle lynne med tristhet og tidvis trivelig og koselig julestemning. Jeg liker helt klart best første halvdel av filmen, da siste halvdel blir litt i dystreste laget. 

 
For denne filmen har alt som iallfall jeg forbinder med en koselig julefilm, inkludert en setting tilbake i tid slik at ting bare blir enda mer julekoselig. Men på den annen side er det jo så klart også elementer som jeg ikke helt føler at passer inn i en julefilm, men med en Bergman film så må man jo nesten forvente sånt. 

 
Filmen vant imponerende nok 4 Oscars i 1984 for beste fremmedspråklige film, beste kinematografi, beste kostymer og beste artistiske produksjon. I tillegg var filmen nominert for beste regi og manus. Dette er det høyeste antall Oscars vunnet av en ikke-amerikasnk film (sammen med Snikende Tiger, skjulte drage som klarte det samme i 2001). 

 
Skuespillet er imponerende og ingenting å si på. Jarl Kulle, Alan Edwall og Jan Malmsjö for å nevne et par spiller opp mot sitt karriere beste her og er en fryd å se på. Bergman hadde egentlig tiltenkt Ingrid Bergman i rollen som Helena når han skrev manuset ,men underveis ombestemte han seg og det ble da Gunn Wållgren som fikk rollen isteden. Hun døde dessverre året etter av kreftsykdom. 

  

Var på tiden den ble laget den dyreste og største filmproduksjon i Sverige noensinne med et budsjett på 60 millioner kroner. Arn Templeriddern fra 2007 er nå den dyreste svenske filmproduksjonen med et busjett på rundt 210 millioner kroner. 

 

Bergman og kinematograf Nykvist ble faktisk uvenner under innspillingen da Bergman nektet Nykvist å dra i begravelsen til sin ekskone. Men allerde to år senere så var Nykvist igjen bak kamera når Bergman laget Efter repetitionen. 

 

Flere av scenen i filmen føltes i grunn som de har blitt klippet bort (noe de jo i og for seg også har blitt) så jeg tror nok at TV-serie utgaven er et bedre valg for å få enda mer ut av dette filmeposet. 

 

En ganske lang og tung film med både heftig tematikk og opplevelser. Men helt klart en glimrende film som garantert må sees flere ganger for å få med alle lagene i filmen. Kanskje strengt talt ikke en ren julefilm heller, men den innehar nok elementer til at den fint kan gå inn som en førjulstradisjon for min del. 

 
Terningkast:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar