16 desember 2018

Dag 16 - Le martien de Noël
 Dagens film er den kanadiske filmen Le martien de Noël fra 1972. Filmen er regissert av Bernard Gosselin og har Guy L'Ecuyer, François Gosselin, Catherine Leduc og Marcel Sabourin i hovedrollene. 

 
Synopsis: Et romvesen lander i en liten by I Quebec i Kanada og blir venn med to små barn. Han klarer å lure barna inn inn i romskipet og bortfører dem. Hvordan skal foreldrene og resten av innbyggerne i byen klare å få barna tilbake? 

 

Le martien de Noël eller The Christmas Martian som den er bedre kjent som er vel så vidt jeg kan se den første fransk-kanadiske filmen jeg har sett her. 

 
Regissør Bernard Gosselin regisserte faktisk kun denne ene «filmen» i løpet av sin filmkarriere før han gikk bort 20. Mars 2006. Men han regisserte og filmet en hel haug med franskedokumentarfilmer mellom 1961 og 1995 så en mann som virkelig kunne sin kunst for å si det sånn. 

 
François Gosselin og Catherine Leduc som her spiller de to barna er ikke veldig overvinnelse som skuespillere og de spilte forøvrig heller aldri noen andre filmer. De gjør jo i og for seg ikke så mye annet enn å løpe rundt og rope til hverandre, men det føltes rimelig amatørmessing for å si det sånn.  


Marcel Sabourin som spiller Marsboeren i filmen jobbet forøvrig som klovn når han fikk rollen i denne filmen, og han tok med seg mye av opptredenen han brukte som klovn inn i rollefiguren her. 

 
Utgaven jeg så var dubbet til engelsk, og heller ikke her var det lagt så veldig mye energi og penger i dubbing for dette både hørtes og ser ganske dårlig ut det også dessverre. 

 
 
The Christmas Martian er en rimelig kort affære med en spilletid på kun 65 minutter og det er kanskje like greit for dette er rimelig merkelige saker. Filmen var forøvrig den første «full lengdes spillefilmen» for barn laget i Canada. 

 
Musikk og lyddesignet er iallfall veldig «spacet» for å si det sånn, og gjør at filmen får et veldig merkelig og surealistisk lydbilde. Gjennom hele filmen så plinger, plonger, piper og knitrer det nesten kontinuerlig og etter 65 minutter så var iallfall jeg rimelig sliten i hodet. 

 
Filmen er visstnok en skikkelig juleklassiker i hjemlandet, og en film mange kanadiere har barndomsminner fra, da kanskje i likhet med Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton i Sverige og Tante Pose her i Norge. Med andre ord kanskje ikke verdens beste filmer, men filmer som nostalgien gjør at man opplever som bedre enn det de kanskje er. 

 
Så konklusjonen blir nok det at hvis man absolutt føler for å se en julefilm med marsboere før juleaften i år så vil jeg nok mye heller anbefale den amerikanske filmen Santa Claus Conquers theMartians fra 1964. 

 
En film som nok føltes koselig og nostalgisk for den kanadiske befolkningen fungerer tydeligvis ikke like godt her i Norge 46 år etter at den ble laget. En film som nok blir litt for merkelig både for barn og voksne nå i dag og som dermed heller dessverre ikke kan anbefales for andre enn de som ønsker en skikkelig alternativ julefilm. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar