mandag 12. desember 2016

Dag 12 – A Tree Grows in Brooklyn


Dagens film er den amerikanske filmen A Tree Grows in Brooklyn fra 1945. Filmen er regissert av Elia Kazan og har Lloyd Nolan, James Dunn, Joan Blondell og Dorothy McHuire i hovedrollene.Synopsis: A Tree Grows in Brooklyn forteller historien om arbeiderklassefamilien Nolan ved skifte til det 20. århundre. Faren, Johnny, er en optimistisk, men upålitelig, syngende kelner som bruker lønnen sin i den lokale baren. Hans hardarbeidende kone, Katie, er blitt en skuffet realist etter flere år med brutte løfter, mens datteren Francie forguder sin far. Tante Sissy er på sin side blitt et offer etter en rekke mislykkede romantiske eventyr med menn i samvittighetsekteskap. 
 

Da var det endelig tid for litt klassisk julefilmer igjen etter at de fire foregående filmene har vært laget i løpet av de siste ti årene.  A Tree Grows In Brooklyn er basert på en bok med samme navn gitt ut i 1943 av Betty Smith. Boken var veldig populær når den kom ut, og var fast lesefølge til mange mange amerikanske soldater under andre verdenskrig siden den var med i «Armed Services Editions» programmet. Disse var små paperback utgaver av amerikanske bøker som både skulle lære soldatene om politikk, historie og det militære, men også minne soldatene på det gode liv «hjemme» i USA. 

 
Filmen var Elia Kazan sin filmdebut som regissør. Kazan regiserte opp igjennom sin kjarriere en haug av kjente storfilmer som Boomerang!, Panic In The streets, A Streettcar Named Desire, On The Waterfront, East Of Eden, Wild River og The Last Tycoon for å nevne noen. 

 
Filmen og James Dunn vant Oscar for beste mannlige birolle i 1946 og den var samtidig også nominert for bestefilm manus, men tapte denne til Billy Wilders The Lost Weekend. 

 
A Tree Grows in Brooklyn er uten tvil en glimrende film og historien er glimrende. Personlig syntes jeg det er utrolig artig å se hvordan Brooklyn var i før krigstiden og kameraarbeidet til Leon Shamroy er virkelig godt her. 

 
Skuespillet er det også virkelig klasse over og James Dunn sin Oscar var uten tvil vel fortjent. Dorothy McGuire i rollen som Katie Nolan er også verdt å nevne da hun også gjør en fantastisk rolletolkning her. 

 
Filmen ble i 2010 valgt inn i det amerikanske «National Film Registry» till forvaring grunnet sin kulturelle betydning. Fox som sto bak filmen ble så imponert når de fikk se deler av filmen under innspillingen at de ønsket å stoppe innspillingen å lage den i farger istedet, men Elia Kazan nektet de å gjøre dette da han mente filmen gjorde seg best i sort/hvit. 

 
Det store spørsmålet er vel egentlig om dette er en julefilm eller ikke. Vel, deler av handlingen foregår under julen og man har både juletrær, snø og juledekorasjoner. Så i min bok er dette definitivt en julefilm. 

 
En undervurdert klassiker som virkelig er verdt å sjekke ut, ikke bare som en julefilm nå i førjuls tiden men i grunn hele året rundt. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar