tirsdag 20. desember 2016

Dag 20 – Ebenezer



Dagens film er den amerikanske filmen Ebenezer fra 1998. Filmen er regissert av Ken Jubenvile og har Daryl Shuttleworth, Amy Locane, Ricky Scroeder,og Jack Palance i hovedrollene.


Synopsis: En western gjenfortelling av Dickes klassike A Christmas Craol, med Scrooge som en rik landeier, som blir besøkt av tre spøkelser som lærer han om julens sanne mening. 
 


Da var det tid for mer A Christmas Carol av Charles Dickens, men denne gangen med et litt annerledes oppsett, da man har lagt historien til en western setting isteden. 

 
Filmen ble først vist på Turner Network Television i 1998 og ble ikke så veldig godt mottat. Dermed ble det med denne ene TV visningen av filmen. 

 
Jack Palace er en skuespiller jeg alltid har hatt sansen for. Han er vel best kjent for filmer som Panic in the Streets , Halls Of Montezuma, The Big KNife, Le Mepris, og Batman. Ebenezer var en av de siste filmene han spilte i før han la opp som skuespiller i 2004 i en alder av 85 år. Han døde desverre kun to år senere. 

 
Han vant forøvrig en Oscar i 1991 for sin rolle i City Slickers, etter å ha vært nominert i 1953 for sin rolle i Sudden Fear og i1954 i Shane. Så slettes ikke verst å gjøre et slikt comeback å få en Oscar 37 år etter at man sist var nominert. 

 
Men det store spørsmålet er egentlig om denne historien blir like god når den settes i en western setting? Vel, ja og nei. Historien fungerer overraskende godt i også denne settingen og viser hvor god Dickens historie egentlig er. Noen friheter har man så klart måtte ta seg, men alt i alt er dette bra saker. 


Men som en julefilm blir det så klart litt rart med denne western settingen. Man får ikke så veldig mye julestemning akkurat,selv om man har både julemusikk og litt snø her og der. Så kanskje dette er mer en utgave som man kan kose seg med litt før desember så man får roet «A Christmas Carol» abstinensene utenfor julehøytiden. 

 
Uten å røpe for mye, kan jeg avsløre at de har endret litt på slutten av historien, noe jeg vanligvis ikke er så overbegeistret for, men akkurat her syntes jeg det fungerte bra og gav filmen en ekstra dimensjon. 

 
Filmen ble i sin tid gitt ut på VHS av Turner selv, på DVD rundt 2000 av Platinum Disc Corporation og sist av Lionsgate i 2005. Filmen er nå ute av produksjon, men kan finnes brukt både på Amazon og Ebay for de som føler for å plukke den opp. 

 
En overraskende god utgave av historien, selv om noe av julefølelsen mangler. Samtidig også en utgave som nok passer best til de voksne og ikke de minste. 

 
Terningkast: 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar