mandag 7. desember 2015

Dag 07 – Meet John Doe


Dagens film er den amerikanske filmen Mee John Doe fra 1941. Filmen er regissert av Frank Capra og har Walter Brennan, Gary Cooper og Barbara Stanwyck i hovedrollene.Synopsis: En hjemløs mann trenger penger og får i oppgave å være ansiktet utad for en ikke eksisterende person som vil begå selvmord som en protest mot landets politiske retning. 
 
Trailer: 

Barbara Stanwyck og Gary Cooper er to av vår tids største filmstjerner og i denne filmen viser de virkelig hvorfor. Olivia De Haviland og Ann Sheridan ble først tilbudt rollen som Ann Mitchell i filmen, men begge to takket nei til filmen, noe som førte til at Barbara Stanwyck fikk rollen. 


 
Filmen er ikke knyttet mer opp mot jul enn at deler av selve handlingen foregår på julaften, så å kalle det for en julefilm er vel kanskje litt på grensen. Men uansett så er det en glimrende film 


 
Det ble lenge trodd at det eksisterte en lengre utgave av denne filmen med en spilletid på 132 minutter istedet for 123 minutter som er satt opp som den offisielle spilletiden. Det viste seg derimot at dette var en feil gjort av en produksjonsassisten som byttet plass på de to siste numrene når filmen i sin tid ble arkivert. 


 
Dette er nok en film som man aldri fornyet copyright-rettighetene på og dermed ble filmen public-domain, noe som betyr at alle praktisk talt kan selge sin egen kopi av filmen. Dette førte desverre til at det er vledig mange dårlige utgaver av denne filmen ute på markedet og man skal undersøke litt før man skaffer seg en utgave av denne. Filmen er forøvrig også en av veldig få Oscar-nominerte filmer som er public domain. 


 
Kopien min er dessverre en av de heller dårlige public domain kopiene så denne filmen må nok byttes ut en gang i fremtiden. 70th Anniversary Ultimate Collector's Edition DVDen ser da ut til å være det beste valget. 


 
Det ble faktisk filmet fire forskjellige avslutninger på filmen siden Frank Capra var veldig usikker på hvordan filmen skulle slutte. Han testet de forskjellige avslutningen på pressevisninger rundt om i USA men det var ingen av de som publikum ble noe veldig overbegeistret for. Men så fikk Capra et bedre fra en av de som hadde sett filmen med forslag om en annen avslutning. Capra syntes denne avslutningen var god og både filmet den og brukte den som avslutning i den ferdige utgaven av  filmen. 


 
Meet John Doe er som før nevnt ingen direkte julefilm, men kan fint ses i julen som litt avveksling innimellom alle de trivelige julefilmene. 


 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar