torsdag 24. desember 2015

Dag 24 – Gumman Som Blev Liten Som En Tesked


Dagens julekalender er en svensk julekalenderen fra 1967. Kalenderen er regissert av Christina Lagerson og har Carl-Gustaf Lindstedt, Monica Nielsen og Birgitta Andersson i hovedrollene.Synopsis: Gumman, hun heter bare det. Hun pussler og ordner rundt med alt som hører til i Desember måned. Men det er noe spesielt med Gumman. Hun kan nemlig bli liten som en teskje. Det skjer titt og ofte, men desverre for det meste i uheldige situasjoner. Men Gumman klarer seg alltid takket være sitt kloke hode. 
 
Klipp fra serien: 

Da var det tid for årets siste julefilm og i år er dette da den svenske julekalenderen Gumman Som Blev Liten Som En Tesked. Jeg har da sett et par episoder om dagen av serien i løpet av Desember, på mange måter på samme måte som jeg gjorde tilbake i 2012 da jeg så den norske julekalenderen Jul I Tøyengata. 


 
Serien er delt opp i 22 epsioder, fordelt på 10 minutter pr. Episode. Så dette er ikke den lengste juleklaenderen når det gjelder lengde for å si det sånn, så den kan i utgangspunktet også fint sees som en helaftens film på en god dag. I 1973 kom det forøvrig en oppfølgere serie som da enkelt og greit fikk navnet «Teskedsgumman». 


 
Gumman Som Blev Liten Som En Tesked er basert på Alf Prøysens hovedperson i serien om «Teskjekjerringa» som ble gitt ut i 1956. De første fortellingene om Teskjekjerringa ble publisert i bladet Kopperatøren. Det var et medlemsblad for samvirkelagene. Prøysen hadde en fast barneside i dette bladet 1950–60: Klimpre-klonken. Her skrev og illustrerte Alf Prøysen de første historiene om Teskjekjerringa. 


 
I Sverige ble serien illustrert av Björn Berg og det er disse tegningene som denne svenske serien er basert på. Serien er forøvrig en av sveriges mest populære Julekalendere og kan vel sammenlignes med «Jul I Skomakergata» her i Norge når det kommer til populæritet. Det var faktisk hele 2,5 millioner seere som så serien når den ble vist for første gang noen som må sies å være veldig imponerende. 


 
Prøysens karakter har forøvrig også hatt hovedrollen i en annen tv serie og da overaskende nok i en Japansk serie. Animasjonserien «Supon Obasan» hadde Teskjekjerringa som hovedperson når den ble vist på TV i 1983-84 og det ble laget hele 130 episoder av denne serien. 


 
Men i likhet som med «Jul I Skomakergaten» kan det nok føles litt fremmed og gammeldags for de minste barna, så dette er nok mer en «nostalgi-juleklaender» som passer veldig godt for den litt eldre generasjon vil jeg tro. Dette kan vel også ha litt å gjøre med at serien er laget i Sort/hvit og dermed vanskelig passer inn i den moderne TV-verden som barn er kjent med.Men jeg syntes serien var artig og vil sterkt anbefale å sjekke den ut. Serien er iallfall tilgjengelig på DVD, i likhet med stort sett alle andre svenske julekalendere som er blitt laget og gitt ut i serien «Världens bästa julkalendrar».  
Da var årets festival over for denne gang, men fortvil ikke for det foreligger planer om å gjennomføre festivalen også til neste år og flere filmer er allerde skaffet inn til det. Så da ses vi igjen i Desember 2016. Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar