søndag 12. desember 2010

12. Desember: Scrooged



Dagens film er Scrooged fra 1988. Filmen er regissert av Richard Donner og har Karen Allen, Bobcat Goldthwait, John Forsythe og Bill Murray i hovedrollene.



Kort sammendrag:
"Scrooged" som film er en meta-historie om en utrolig kynisk og suksessrik tv-produsent, Frank Cross (Bill Murray), som ser julen som profitt og blåser i alle sine medmennesker. På selve julaften skal selskapet hans sette opp en live-versjon av Dickens' klassiske julehistorie "Scrooged" (om nettopp en rik kar som blåser i julebudskapet). Det går naturligvis med Frank Cross som med Ebeneezer Scrooge i Dickens-romanen - han får besøk av tre spøkelser som viser ham hvilke valg man burde ha gjort i livet. Og naturligvis ser både Scrooge og Cross lyset til slutt.



Scrooged er som man kanskje forstår av tittelen en versjon av Charles Dickens - A Christmas Carol. Men denne gangen er historien flyttet til nåtiden (eller mer korrekt 80-tallet) og filmen er lagt opp som en komedie.



Jeg er ikke sånn veldig overbegeistret for Bill Murray av en eller annen grunn. Jeg syntes han tidvis blir litt slitsom, men han passer perfekt i rollen som Frank Cross. Han bærer mye av denne filmen på sine skuldre og det fungerer meget bra.



Filmen er en komisk vri på den klassiske historien vi alle kjenner så godt, og jeg må si at det er en overaskende god film Donner har snekret sammen. Filmen er både underholdende og morsom, og det er godt å se at det går ann å lage en ny vri på denne historien uten å ødelegge den.



De tre spøkelsene er også gjort på en god måte, vi får en små-gal taxisjåfør, en fe og den sedvanlieg "døden". Underholdende saker.



En annen skuespiller som er utrolig god i denne filmen er Bobcat Goldthwait som Eliot. Goldthwait er sitt sedvanlige jeg og nesten like morsom her som i Police Academy filmene.



Et morsomt poeng er at fokuspunktet i filmen er at TV-kanalen skal sende filmen "Scrooge", noe som gjør at filmen parodierer filmen som blir spilt inn i filmen. Morsomt konsept.



Vel, når jeg nå har tenkt å si at musikken i filmen er utrolig bra, så skulle det vel ikke komme som noen stor overaskelse hvem som har laget den. Joda, Danny Elfman igjen. Mannen er på grensen til å bære et musikalsk geni.

Kanskje ikke den ALLER beste utgaven av "A Christmas Carol"-historien, men jaggu ikke langt fra heller.

Terningkast:

Morgendagens film vil bli nok en juleskrekk, og jeg har ikke de store forhåpningene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar