19 desember 2010

19.Desember: Miracle On 34th Street (1947)


Dagens film er Miracle On 34th Street fra 1947. Filmen er regissert av George Seaton og har Edmund Gwenn, Maureen O'Hara, Natalie Wood og John Payne i hovedrollene.



Kort handlings-sammendrag:
Miracle on 34th Street er en uimotståelig fabel, som for mange har blitt ensbetydende med det å feire jul. Hjulehøytiden er under oppseiling da en dannet gentleman med strålende øyne, en stor mage og et snøhvitt skjegg (Edmund Gwenn) blir ansatt som stormagasinet Macyts julenisse. Han hevder at han heter Kris Kringle, og ikke lenger etter har han fylt alle med juleglede - unntatt sin overordnede, Doris Walker (Maureen O'Hara), som oppdrar sin datter Susan (Natalie Wood) til ikke å tro på julenissen. Men da Kris blir erklært sinnssyk og skal i retten blir alle, unge som gamle, møtt med det klassiske spørsmålet: Tror du på julenissen?



Miracle on 34th Street er faktisk film nummer tre i år som jeg ikke ser alene. Undertegnede ble invitert bort på Taco og film, noe som ble meget hyggelig. Filmen hadde jeg med selv og det ble da denne. Vi så da den oppfargede utgaven i og med at vertskapet ønsket det, noe som var greit for meg i og med at jeg har sett sort-hvit versjonen før.



*Av en eller annen grunn ville i DVD-spilleren min spille av fargeversjonen av filmen, så dermed er bildene her hentet fra sort-hvit utgaven.



Miracle On 34th Street vant i 1947 tre Oscar statuetter. For beste mannlige birolle (til Edmund Gwenn), for beste original histore (til Valentine Davies) og for beste manus (George Seaton).



Filmen er en av de store juleklassikerene og fikk i 1994 en remake laget etter seg. Denne så jeg i fjor og den fikk da terningkast 4, først og fremst grunnet en god historie og gode skuespillerprestasjoner. Denne utgaven derimot har faktisk en enda bedre utført historie og enda bedre skuespillerprestasjoner. Både Edmund Gwenn og Natalie Wood er glimrende i denne filmen.



Filmen er både underholdende og morsom, mens den fortsatt holder en seriøs tone gjennom filmen. William Frawley (i rollen som psykolog Charlie Halloran) er en av de festligste karakterne i filmen. Han har noen "ticks" i filmen som er meget underholdende å se på.



Filmen fikk faktisk mye kritikk i valget av hvordan rollefiguren til Maureen O'Hara er fremstilt. Hun spiller en Fraskilt mor, noe som var sett på som lite sømmelig på denne tiden. Den dag i dag er det vel få som i det hele tatt hadde løftet et øyebryn pga dette.



Alt i alt en meget underholdende og god film, og uten tvil en film som bør sees av de fleste.

Terningkast:

Morgendagens film er årets siste "jule-skrekkfilm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar