fredag 16. desember 2011

Dag 16 - ScroogeDagens film er den amerikansk-Britiske filmenScrooge fra 1951. Filmen er regissert av Brian Desmond Hurst og har Mervyn Johns, Michael Hordern, Francis De Wolff og Alastair Sim i hovedrollene.

Synopsis:

Ebenezer Scrooge er en bitter gammel men som mener julen bare er sløseri og bortkastet tid. Men når julespøkelsene fra fortid, nåtid og fremtid dukker opp og tar ham med på en reise som avslører sannheter han nødig vil se, må han åpne sitt hjerte og gjøre godt igjen mange års ugjerninger før det er for sent.

Trailer:


Nok en utgave av Dickens klassiske julefortelling. Dette blir da den 3dje utgaven av filmen jeg har sett i år og sannsynligvis den siste.

1951 utgaven er nok en av de aller beste utgavene som er laget. I mine øyne er det kun 1982 utgaven som er bedre en denne.

Alastair Sim gjør en glimrende rolletolkning i rollen som Scrooge og er vel den folk flest forbinder med filmkarakteren. Han gjør en glimrende jobb og bærer mye av filmen på sine skuldre. Han fremstår virkelig sur og bitter i starten av filmen, mens etter forvandlingen virker han som verdens trivligset og hyggeligste mann. En glimrende forestilling.

Selve historien er det som vanlig ikke så mye å si på. Den tar seg så klart et par friheter her og der i forhold til originalhistorien, men ingen store nok til at det ødelegger helhetsinntrykket.

Visuelt sett er filmen også meget god, jeg får iallefall følelsen av at man er i London på midten av 1800-tallet.

Uten tvil en av de aller beste utgavene av A Christmas Carol som er laget.

Terningkast:


En liten bonus:


I tillegg til å ha sett 1951 utgaven av filmen fant jeg A Christmas Carol fra 1910 liggende på www.archive.org og jeg har da også sett denne i dag.


Denne utgaven er laget av Thomas Edison (ja, den Thomas Edison) og varer i hele 10 minutter. Filmen er så klart uten lyd, men dessverre så har det i etterkant blitt lagt på et litt masete musikkspor på toppen av det hele.


Filmen er bra laget med imponerende spøkelseseffekter med tanke på når den er laget og jeg syntes det er moro å se en såpass tidlig utgave av denne fortellingen.


Selv om filmen kun varer i 10 minutter så fanger den virkelig essensen av fortellingen og er morsom å se.


Det kan også nevnes at undertegnede har sett det som «er igjen» av 1901 utgaven av samme historie. Denne kan sees på Youtube her:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar