lørdag 17. desember 2011

Dag 17 - National Lampoons Christmas VacationDagens film er den amerikanske filmen National Lampoons Christmas Vacation fra 1989. Filmen er regissert av Jeremiah S. Chechik og har Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Randy Quaid og Chevy Chase i hoverollene.

Synopsis:

Familien Griswold har startet forberedelsene til en formidabel julefeiring. Denne julen har han planlagt å føre familien tettere sammen. Han inviterer sine egne foreldre, konas foreldre, tante Bethany og Onkel Lewis. Men ting går ikke alltid som planlagt for Clark, Ellen og de to barna deres. Ting kompliseres ytterligere når hans søskenbarn Cahterine og hennes ektemann Eddie, uventet dukker opp. De er et snodig ektepar med to barn og en hund fra Kansas som bor i en bobil.


Trailer:


Dette er den tredje filmen i «Vacation» serien. De to første filmene i serien er «National Lampoons Vacation» fra 1983 og «National Lampoons European Vacation» fra 1985. I tilegg kom det en oppfølger i 1997 som het ««National Lampoons Vegas Vacation» samt en mer uofisiell direct-to-video oppfølger i 2002 uten hverken Chase eller D'Angelo i hovedrollene med navn «Christmas Vacation 2: Cousin Eddie's Island Adventure» i 2003.

Disse filmene er i Norge kjent under «Hjelp»-navnet, og dermed har denne fått navnet «Hjelp Det Er Juleferie».

John Hughes som skrev historien til de to første filmene har også skrevet historien her. Hughes var en av de virkelig store manusforfatterne (og regissørene) i Hollywood og har skrevet manus til filmer som Breakfast Club, Home Alone, Uncle Buck, Pretty In Pink, Planes Traines And Automobiles og Ferris Buellers Day Of for å nevne noen.

Christmas Vacation har jeg faktisk ikke sett før og er også den eneste av filmene i serien jeg ikke hadde gått til anskaffelse av enda.

Filmen er i likhet med de første filmene i serien både morsom og underholdende, og fanger virkelig den amerikanske julen på en glimrende måte. Dette med juledekorasjon har aldri vært så stort i Norge, men i USA er det noen som virkelig tar den helt ut, og pynte scenen i denne filmen er rett og slett glimrende.

Skuespillerne i filmen gjør en god jobb, og man kjenner igjen karakterene fra de forrige filmen. Chase spiller som vanlig meget godt og er sitt vanlige «usympatiske selv» i rollen som Clark Griswald.

Det som fascinerer meg mest med denne filmen er uten tvil Griswald familien. En stort mer underholdende familie skal man lete lenge etter og høydepunktene kommer på rekke og rad.

Filmen har blitt 22 år gammel og noen av vitsene har kanskje gått litt ut på dato, men slapstick humoren er usedvanlig bra og gjør dette til en virkelig juleklassiker.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar