lørdag 24. desember 2011

Dag 24 - Sagan om Karl-Bertil Jonssons julaftonDagens film er den svenske filmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton fra 1975. Filmen er regissert av Per Åhlin og har Per Andrén, Marianne Stjernqvist, Toivo Pawlo og Tage Danielsson som stemmegivere.Synopsis:
Rikmannssønnen Karl-Bertil benytter julejobben på posthuset til å agere Robin Hood overfor byens vanskeligere stilte. Det blir det bråk av. Basert på tegnefilmen som har blitt vist på svensk TV på julaften siden 1975.

Trailer:


Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (norsk: Karl-Bertil Jonssons jul) er en svensk kortfilm av Per Åhlin, basert på en julerelatert fortelling skrevet av Tage Danielsson fra 1964. Kortfilmen er senere tradisjonelt blitt vist på Julaften i såvel Sverige (hvor den blir vist på SVT), Norge (hvor den blir vist på NRK), Danmark som i Finland.Historien ble skrevet i 1964 og utgitt av Tage Danielsson i boken «Sagor för barn över 18 år» og den ble meget populær.Jeg så faktisk ikke denne filmen før jeg var godt voksen, og jeg har dermed ingen «nostalgisk-følelse» for denne, slik som kanskje mange som er litt eldre har. Men det er uten tvil en meget god og underholdende historie som er godt tegnet.Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har i de siste årene blitt kritisert av flere som mener at den er for politisk og ikke passer inn i julehøytiden. Tage Danielsson som har skrevet historien derimot sa (som sant er) at det kun er snakk om en oppdiktet tegnefilm og at det ikke var noen grunn til å overanalysere innholdet.I 1975, som var det første året tegnefilmen skulle vises ble det vist en såkalt «dårlig utgave» av filmen. Grunnen til dette var at Per Åhlin (som har tegnet den) brukte sprittusj for å tegne karakterene på bakgrunnen, men det viste seg at fargene løste seg opp og blandet seg med bakgrunnen når de skulle filmen den. Dermed måtte de brå lage ferdig en utgave som ble vist den første julen. Men det påfølgende året jobbet de mer med filmen og året etter ble det utgaven som fortsatt vises fremstilt på TV.Filmen ble sluppet på DVD første gang 23. Novermber 2011.Jeg syntes at denne julespesialen både er koselig og god, og forstår godt at folk opp igjennom årene har fått et godt forhold til den.Dette er uten tvil en tegnefilm som er verdt å se og jeg vil anbefale alle å se den, i allefall kun for å kune si at de har sett den.Terningkast:

Da var årets JuleFilmFestival over for i år og det gjenstår vel bare å takke alle som tittet innom i år, så får vi se om det blir noen ny Festival i Desember i 2012.

Takk for i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar