24 desember 2020

Dag 24 – Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn


Dagens film er den norske filmen Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn fra 2011. Filmen er regissert av Arne Lindtner Næss og har Ane Viola Semb, Elsa Lystad, Per Christian Ellefsen og Toralv Maurstad i hovedrollene. 

 

Synopsis: Blånissene har forsovet seg etter den lange høstsøvnen og våkner til den kaldeste vinteren de noensinne har opplevd. Nede i dalen hos rødnissene er det krise. En stor isbre truer med å knuse gården de bor på. Bonden har alt forlatt gården, og rødnissene blir snart tvunget til å gjøre det samme. Kan Dronning Fjellrose hjelpe rødnissekongen Dreng?

Trailer:

Blåfjell 2 – Jakten På Det Magiske Horn er da som navnet tilsier oppfølgeren til Julenatt i Blåfjell fra 2009 og julekalenderen Jul i Blåfjell fra 1999. Denne så jeg 6. Desember 2017, så jeg tenkte det var greit å se hvor historien fortsatte. 

 

Ane Viola Semb og Johan Tinus Lindgren spiller hovedrollene som Fjellrose og Dreng også i oppfølgerne og gjør en helt ok jobb i også i denne filmen. Det eneste de kanskje kan tas på er at de til tider snakker litt i overkant fort og noe av dialogen av den grunn blir litt utydelig. 

 

Her finner vi også karakterer spilt av mange gode og kjente skuespillernavn som Toralv Maurstad, Per Christian Ellefsen, Elsa Lystad, Hilde Lyrån og Simon Andersen. Dette er forøvrig den siste filmen Toralv Maurstad har spilt i, sett bort fra fortellerstemmen hans i Jul I Flåklypa. 

 

Mens den første filmen var regisert av nå ganske verdensvante Roar Uthaug er oppfølgeren laget av Arne Lindtner Næss. Næss, som jeg kjenner best fra hans skuespillerdager i Familiesagaen De syv søstre (som sier litt om hvor gammel jeg har blitt) har regissert mange norske filmer de siste årene og Olsenbanden Junior og Karsten og Petra filmene som de best kjente. Men det kan jo nevnes at han også var regissør for Vazelina Hjulkalender som jeg så 1. Desember i fjor. 

 

Historien i den første filmen var vel kanskje ikke den mest originale eller beste, men den er vesentlig bedre enn det de har fått til i oppfølgeren her. Tidsvis blir ting også kanskje litt vel belærende og overtydelig forklart og selv om jeg forstår at det er mindre barn som er hovedpublikum her, så fortår de ofte ting uten å måte få det helt inn med teskje de også. 

 

Hovedmoroa i filmen er en gruve-tur mot slutten av filmen i et lite tog, som faktisk var litt overraskede og som gjorde at det ble litt mer action i en mye dialogpreget film. 

 

Filmen var den åttende mest sette kinofilmen i 2011 med rundt 250 000 besøkende men faktisk den tredje best sette norske filmen dette året. Da bak filmene Hodejegerne og Knerten i Knipe.


Dette er forøvrig i følge Blu-ray coveret den første Norske 3D-filmen. Nå har ikke jeg utstyr til å få sett 3D utgaven, men den følger da i det minste med på Blu-rayen. 

 

En helt ok film for de minste dette her, men jeg for min del syntes dette ble litt i tynneste lage.t Men igjen, jeg er helt klart ikke målgruppen her så små og mellomstore barn vil nok like dette her vesentlig bedre.


Terningkast:

23 desember 2020

Dag 23 – A Christmas Carol

 

Dagens mini-serie er den britiske A Christmas Carol fra 2019. Filmen er regissert av Nick Murphy og har Joe Alwyn, Vinette Robinson, Andy Serkis og Guy Pearce i hovedrollene. 

 

Synopsis: Steven Knights egen vri på Charles Dickens’ legendariske spøkelseshistorie. Denne mørke nyinnspillingen er et spennende dypdykk i Ebenezer Scrooges mørke sjel.

Trailer:


Vel da var det tid for en ny utgave av Charles Dickens klassiske julefortelling, denne gangen i form av en britisk mini serie på tre episoder av en time hver. I USA ble serien satt sammen til en tre timer lang film, men her på berget er den i sin opprinnelige form på tre episoder. 


Dette er faktisk den 17 filmen/tvserien av A Christmas Carol jeg har sett, og jeg har sett minst en utgave av denne hvert år bortsett fra 2019 og 2015. 

 

Jeg foretrekker nesten alltid at historier som er basert på bøker forsøker å følge disse så godt som mulig. Men her liker jeg faktisk at handlingen er lagt til vår tid. Det har kommet utallige utgaver av Dickens historie så det at denne tar seg noen friheter å gjør om på ting kan jo gjøre at ny generasjon oppdager denne historien. Litt på samme måte som BBC gjorde med Sherlock Holmes gjennom deres «Sherlock» serie med Benedict Cumberbatch. 

 

Grunnen til at Srooge blir besøkt at spøkelsene eller åndene, er her også gjort om litt da Scrooges gamle kompanjong Marley vil slippe fri fra spøkelses-riket om Scrooge begynner å se meningen med julen. Enda en artig ny tvist der altså. 

 

Både historien er settingen er herlig mørk og blek og helt klart en av de mer dystre utgavene av denne historien som er laget for skjermen. 

 

Guy Pearce er et navn som bør være kjent for de fleste. Han har blant annet spilt i Memento, L.A Confidential, Prometheus, The King's Speech og The Count of Monte Cristo for å nevne noen. Han spiller godt her i rollen som Scrooge, selv om jeg personlig nok foretrekker Scott, Sims eller Caine sine rolletolkninger mer, men der er det nok en del nostalgi med i bildet. 

 

Andy Serkis er glimrende i rollen som fortidens spøkelse og Serkis er best kjent for å ha spilt rollen som CGI gollum i Ringenes Herre filmene, men har de siste årene også fått flere og flere «virkelige» roller og ikke bare CGI roller. Da i filmer som Burke and Hare, Long Shot, Black Panther, Wild Bill og de tre nyeste Star Wars filmene.


Om noe skal kritiseres i denne miniserien er at jeg føler at de har utnyttet mini-serie konseptet litt dårlig. De to første episodene er det mye oppbygning og historie fortelling, mens siste episode nærmest raser gjennom slutten av historien for å bli ferdig. Serien kunne godt for min del ha fått både enda en eller to episoder for å få samme «pacing» gjennom hele historien. 

 

En rimelig annerledes utgave av A Christmas Carol dette her, noe som jeg vanligvis ville vært litt kritisk til. Men jeg føler at denne på mange måter gjør historien mer tilgjengelig for massene noe som jeg er for. 

  

Så alt i alt en meget god og underholdende liten min serie, som nok helt klart passer best for eldre ungdom og voksne. Vel anbefalt. 

 

Terningkast:



22 desember 2020

Dag 22 – Jag Kommer Hem Til Jul

Dagens film er den svenske filmen Jag Kommer Hem Til Jul fra 2019. Filmen er regissert av Ella Lemhagen og har Jennie Silfverhjelm, Johannes Kuhnke, Suzanne Reuter og Peter Jöback i hovedrollene. 

 

Synopsis: Verdensstjernen Simon kommer hjem til Sverige for å feire jul. Broren skal arrangere den årlige julekonserten og Simon har blitt overtalt til å delta. Anders, som alltid har levd i skyggen av broren, er ikke helt fornøyd med dette. Simon tar alt med ro, men denne julen blir han konfrontert med gamle minner og begravde familiehemmeligheter.

Trailer:


Peter Jöback er kanskje et navn de fleste har hørt før, men da kanskje ikke innenfor film sjangrer. Jöback er en anerkjent svensk sanger og musikalartist og har gitt ut hele 10 album siden 1993. Til og med undertegnede har faktisk hørt et par sanger av han før jeg så han i denne filmen, da i form av et par julesanger. 

 

Filmideen er det også Jöback som står bak og i følkge han er filmen delvis selvbiografisk. Regien er det Ella Lemhagen som har og hun har laget andre filmer som Kronjuvelerna, Patrick 1,5, Tur & Retur og Pojken Med Guldbyxorna for å nevne noen. 

 

Dette er Jöback sin første hovedrolle og jeg må si jeg syntes han gjør en god rolle her som Simon. Når historien du skal spille er en slags selvbiografi så er det kanskje lettere å få dreisen på hva som skal gjøres også. Ellers er det mange andre kjente svenske film og TV fjes som Suzanne Reuter som har spilt i over 75 filmer, Johannes Kuhnke har spilt i 40 stk og og Jennie Silfverhjelm med rundt 30 stk.


Filmen er bra på Juletemning og man får faktisk et fint innblikk hvordan julen feires i nabolandet, med våde julesanger, julegensere, julepynt, snø, julemat og alt annet som hører julen til. 

 

Filmen var beskrevet som en drama komedie, men hvor denne komedien skal komme fra er jeg veldig usikker på. Da jeg følte dette var mer en slags småtrist dramajulefilm. I tillegg så mister jeg litt julefølelsen når mesteparten av filmen går med på krangling, slossing og temaer som ikke helt hører hjemme i en julefilm i min lille (rare) verden. 

 

Når jeg ser en julefilm så liker jeg å se en slags fantasiverden hvor ting er hyggelig og koselig, rett og slett for å få litt pause fra hverdagens problemer og intriger. Så da å sitte i nesten to timer å høre på andre folks problemer er ikke hva jeg forbinder med koselig julefilm. 

 

Filmen redder seg litt inn med mye fin og koselig julemusikk innimellom all tragedien, men ikke nok til at dette blir noen høydare. 

 

Virkelig ikke min greie dette her, men for de som liker julefilmer med litt dypere mening og hverdagslige problemer kan denne sikkert fenge. Men fra min side ikke anbefalt. 

 

Terningkast:





21 desember 2020

Dag 21 – A Gift Wrapped Christmas

 

Dagens film er den amerikanske filmen A Gift Wrapped Christmas fra 2015. Filmen er regissert av Lee Friedlander og har Anna Van Hooft, Travis Milne, Beverley Mitchell og Meredith Hagner i hovedrollene. 

 

Synopsis: Den personlige shopperen Gwen får den enslige faren Charlie som sin nyeste klient. Hun ser at faren har lite tid til sønnen sin og hun bestemmer seg for å få Charlie til å sette mer pris på familien sin før jul. 

Trailer: Ingen trailer til denne filmen desverre.  

Vel når jeg ikke engang klarer å finne en trailer til denne filmen på Youtube tyder det vel på at dette ikke er den best kjente julfilmen ute på markedet. Men filmen har da i det minste over 1200 stemmer på IMDB 

 

Nå om dagen er det Hallmark Chanel og Netflix som er de hardeste på å pushe ut både egenåroduserte og andre julefilmer. Men gode gamle LifeTime Television viser også julefilmer og dette er en av deres bestillinger. 

 

Filmen er derimot produsert av Johnson Production Group som er en av de virkelig streo når det kommer til å lage julefilmer. Faktisk så har hele 41 av de 139 filmene de har produsert vært julefilmer, noe som må sies å være imponerende. 

 

Jeg har vel en av de tidligere dagene i løpet av årets festival nevnt at jeg har litt sannsen for Lacey Chabert, og i dag dukker det opp ei til som er inne på «skuespillerinner man liker-listen» nemlig Beverley Mitchell. 

 

Mictchell er nok for de fleste best kjent for å ha spilt Lucy Camden i TV-serien 7th Heaven, som i mange år gikk fast på TV2 her til lands. Hun hadde også en av hovedrollene i en av mine skrekkfilm favoritter nemlig Saw II. 

 

I tillegg har også hun de siste årene slengt seg inn med på julefilm-karusellen og spilt i filmer som Hometown Christmas LINK , Rock'n Roll Christmas LINK og Candy Cane Christmas i tillegg til dagens film, som forøvrig var den første julefilmen hun var med i. 

 

Historien er en ganske typisk TV julefilm, men den fungerer godt og Meredith Hagner spiller meget overbevisende i rollen som Gwen i filmen. Hvorfor i allverden Meredith Hagner ikke har fått flere «større» filmroller etter denne filmen skjønner ikke jeg. 

 

Dette kan kanskje bli en litt «for» positiv og kosete julefilm for mange, men som før nevnt så liker jeg faktisk dette godt når jeg først skal sette meg å se en julefilm. Hoved-poenget med filmen blir på en måte å glemme litt alt det som skjer i den «virkelige verden» og leve seg inn i hvordan karakterene på skjermen har det. 

 

Filmen har også bra med julestemning, julemusikk, julepynt, et kor og juletrær. Jaggu får vi ikke litt «skummelt fake» snø med i filmen også. 

 

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde de helt store forhåpningene når jeg satt meg ned for å se denne filmen, men den overasket meg positivt og dette var en overbevisende julefilm. 

 

Så om du føler for en koselig liten TV film en ettermiddag når snøen begynner å drysse ned utenfor vinduet er denne anbefalt.

Terningkast:





20 desember 2020

Dag 20 - Albert Og Herberts Julekalender


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens julekalender er den svenske julekalenderen Albert & Herberts Julkalender fra 1982. Julekalenderen er regissert av Bo Hermansson og har Sten-Åke Cederhök og Tomas von Brömssen i hovedrollene. 

Synopsis: I et gammelt trehus i Haga, arbeiderklassen i Göteborg, bor skraphandler Albert Karlsson med sin voksne sønn Herbert. Interessen for julepynt og juletradisjoner er litt annerledes mellom far og sønn, og dette gir opphav til forskjellige små konflikter. Far Albert er ansvarlig for den gamle, tradisjonelle julefeiringen, mens Herbert er mer interessert i kroppsbygging og utfor. Kanskje de bør vurdere å feire sin egen jul på sin egen måte?

Trailer:

Albert og Herberts Julkalender som gikk på SVT julen 1982. Julekalenderen er en «spinoff» fra Albert Og Herbert TV serien som gikk i 5 sesonger mellom 1974 og 1979. 

 

Serien er basert på den britiske TV serien Steptoe And Son som var skrevet at Ray Galton og Alan Simpson. Serien er regissert av Bo Hermansson, som også har regissert andre klassiske serier som Fleksnes Fataliteter, Fredriksons Fabrikk og Rød Snø for å nevne noen. Han sto også bak den norske utgaven av Albert og Herbert, som bestod av filmen «Skraphandlere» med Leif Juster og Tom Tellefsen i hovedrollene. 

 

Jeg har aldri sett denne julekalenderen før, da jeg er rimelig sikker på at den ikke har gått på norsk TV i førjulen her noen gang, og jeg så faktisk serien for første gang i fjor da jeg plukket opp samleboksen for en billig penge. 

 

Tomas von Brömssen og Sten-Åke Cederhök spiller veldig bra som far og sønn her og man ser tydelig at det faktum at de allerede har spilt disse rollene i mange år før har gjort at de her nærmest har perfeksjonert rollene. Det faktum at det veldig mye av tiden også bare er disse to karakterene man har i løpet av episoden gjør at de jo faktisk må gjøre en god jobb. 

 

Gimmicken med at far og sønn deler huset sitt i to seg imellom er jo noe man har sett også i andre serier, men her fungerer det veldig godt og fører til mange morsomme situasjoner gjennom julekalenderne. 

 

Julekalenderen har også bra med det jeg forbinder med julestemning, i form av både julemat, snø , julepynt, juletrær og alt annet som jeg syntes hører julen til. 

 

Det eneste som jeg kanskje kan trekke litt for er det kun jeg og min egen måte å se ting på som kan ta skylden for. Og det er det faktum at jeg så hele julekalenderen på en kveld. Men en spilletid på litt over 8 timer ble det da kanskje litt for mange episoder rett etter hverandre og det ble litt gjentakende mot slutten av serien.


Men som sagt, dette er jo kun min egen feil og om man ser en episode hver dag inn mot julen er ikke dette noe man vil merke. 

 

Denne julekalenderen er tilgjengelig både på DVDboksen «Alt med Albert og Herbert» eller som en enkeltstående utgave i SF sin «julekalendere på DVD» serien. 

 

En underholdende og bra julekalender som nok passer litt bedre for de litt voksne enn for de minste barna. Så jeg ble meget underholdt. 

 

Terningkast: