09 desember 2020

Dag 09 – Klaus

Dagens film er den spanksk/britiske samproduksjonen Klaus fra 2019. Filmen er regissert av Sergio Pablos og har Jason Schwartzman, J.K Simmoins, Will Sasso og Rashida Jones som stemmegivere. 

 

Synopsis: En liten håndfull godhet fører ofte til en annen, til og med på et forfrosset sted langt langt borte. Når Smeerensburg’s nye postmann Jesper blir venn med byen leketøysmaker Klaus, leder dette til at deres gaver fjerne gamle uvennskap og krangling og erstatter den med gode juletradisjoner.

Trailer:

Regissør Sergio Pablos er vel kanskje et ukjent navn for de fleste, noe som kanskje ikke er så rart da dette er hans første regisserte film. Men Pablos har før jobbet hos Disney og har vært animatør på filmer som A Goofy Movie, Hunchback Off Notre Dame, Hercules, Tarzan og Rio. 

 

Han hadde som mål å lage en film som så ut som de gode gamle Disney filmene og det er hygelig å se en god gammeldags 2D animert film igjen. Filmen er digitalt animert, men skal ha utseende til en håndtegnet film, for å si det sånn. 

 

Jeg trodde da jeg satte på denne filmen at dette kom til å være nok en billig, enkel film med dårlig animasjon og stemmegivning som forsøkte å cashe inn på julefilmmarkedet. Men der tok jeg skammelig feil. Filmen har både sjarm og humor, samtidig som historien både er morsom og underholdende. Jeg likte godt konseptet med å skape en ny Opprinnelsesshistorie til julenissen. Filmen har også julestemning i massevis, med både snø, julenissen, pakker og julefeiring. 

  

Animasjonen er glimrende og skuespillerne som bekler de forskjellige rollene gjør en utmerket jobb. Jeg kunne i grunn ikke tenkt at J.K. Simmons kunne passet i en rolle som Julenissen, men her er han og ingen kunne passet bedre enn det han gjør her. 

 

Filmen ble etter litt frem og tilbake kjøpt opp av Netflix og var deres første originale animerte film til å havne på streamingtjenesten. Filmen var en suksess og har til nå blitt sett av over 40 millioner på verdensbasis på websiden, og mer blir det sikkert inn mot julehøytiden i år. 

 

Filmen har forøvrig også sneket seg inn på Top 200 listen til IMDB på en imponerende 185 plass over tidenes beste filmer og har for øyeblikket en rating på 8,2 der. 

 

Handlingen i filmen foregår i den oppdiktede byen Smeerensburg. En by Pablos baserte på en samisk by i Skandinavia. Han var faktisk på besøk i Norge i 2018 og besøkte samer og satt seg inn i deres levesett. 

 

Neda Margrethe Labba har en rolle i filmen som den samiske jenta Margu. Labba er 13 år gammel, norsk og er en av få karakterer i filmen som faktisk vil ha samme stemmegiver overalt hvor filmen ellers blir dubbet. 

Klaus var forøvrig nominert til bete animerte film under Oscar utdelingen i 2020, men tapte da til Pixar/Disneys «Toy Story 4». 

 

Filmen er tilgjengelig på Netflix og er kjent som «Klaus – Postbudet og leketøymakeren» her i Norge. 

 

En riktig så underholdene animasjonsfilm som går rett inn i juleforberedelsene her hos meg. Kanskje litt i dystreste laget for de aller aller minste, men ellers tror jeg både barn som voksne vil like denne filmen meget godt. 

 

Terningkast:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar