01 desember 2020

Dag 01 – Snekker Andersen Og Julenissen 2: Den Vesle Bygda Som Glømte At Det Var Jul

Dagens film er den norske filmen Snekker Andersen Og Julenissen 2: Den Vesle Bygda Som Glømte At Det Var Jul fra 2019. Filmen er regissert av Andrea Eckerbom og har Aleksander Ottesen-Kaastad, Anders Baasmo Christiansen, Christian Skolmen og Trond Espen Seim i hovedrollene. 

 

Synopsis: Dette er historien om ei lita bygd. Den var omtrent som andre bygder selv om den lå ganske for seg selv oppi åsen. Folka som bodde i bygda var omtrent som andre folk... Noen var store og noen var små, noen mente ditt og noen mente datt. Stort sett som bygder flest, men når det gjaldt en ting, var de helt like alle sammen... De var så fæle til å glømme. Og de glømte de merkeligste ting, alle på en gang! Nå er de på vei til å glømme det viktigste av alt...nemlig jula!

Trailer:

Da var det tid for årets JuleFilmFestival med 24 utvalgte Julefilmer. Dette er faktisk den tolvte utgaven av festivalen og i år gikk det faktisk overraskende lett å finne de 12 utvalgte «filmene» som skulle sees. 

 

Jeg så den første Snekker Andersen og Julenissen filmen 1. Desember i 2017 og jeg syntes dette var en bra film og en god adapsjon av Al Prøysens historie. Men jeg ble litt overasket når jeg hørte de skulle lage en oppfølger, da jeg ikke helt forsto hvordan de skulle fortsette på den samme historien. Skulle de lage en film som var helt lik den første eller hva var planen?


Det de altså har valgt å gjøre er i grunn å lage en adapsjon av en av Prøysens andre historier « Den Vesle Bygda Som Glømte At Det Var Jul» også inkorporere litt snekker Andersen og Julenissen inn i denne historien. Noe som i grunn fungerer helt greit. 

 

Filmen er regissert av Andrea Eckerbom som nok er et ukjent navn for de fleste, da dette er hennes første regissør. Men hun har før jobbet som Casting director på mange kjente norske filmer som Bølgen, Kon-Tiki, Kong Kurling og Max Manus. Samt jobbet som regissør assistent på Limbo, Kong Curling og Gåten Ragnarok. Jeg kjenner henne best fra rollen som Malin i en episode av Helt Perfekt. Hun gjorde en god jobb her på sin første spillefilm og vi skal nok ikke se bort fra at hun fort får mange flere oppdrag i tiden som kommer. 

 

Manuset her er det John Kåre Raake som står for og han er samme mann som laget manuset til den første filmen. I tillegg har han skrevet manuset til Gåten Ragnarok, Bølgen og Skjelvet , så en erfaren filmmann dette. 

 

Hovedrollen i filmen spilles av Miriam Kolstad Strand og Aleksander Ottesen-Kaalstad og disse to gjør noen greie roller. Litt teatralsk fremføring tidvis og litt irriterende oslodialekter når alle andre prater hedmark dialekt trekker litt ned. Men med tanke på at ingen av de har noen særlig erfaring med skuespilleryrket fra før er det greit nok. 

 

Basmo og Seim gjør fortsatt noen gode rolletolkninger som Andersen og Julenissen her, akkurat som i den første filmen og samspiller godt.Christian Skolmen spiller også godt her i rollen som far. 

 

Filmen har bra med julestemning med alt fra julemusikk, juletrær, julegaver, julepynt, julemat, nissen, snø og julepresanger. 

 

Det overasket meg litt at filmen kun hadde en spilletid på 67 minutter, noe jeg syntes var uvanlig kort. Men på den annen side er jo Prøysens historie ikke akkurat veldig lang den heller, selv om ikke så veldig mye av historien er inkorporert inn her. 

 

Jeg har forståelse for og skjønner at mye av denne filmen er spilt inn på vår/sommer i studio, men jeg skulle ønske at man kunne klart å lage litt mer troverdig utseende snø i flere av scenene. Da spesielt scenene som foregår på plassen midt i bygda, hvor det tidsvis ser mer ut som de går rundt i potetmel. Men utendørs scenen med snødekte fjell og daler ser i det minste veldig bra ut. 

 

En ting som irriterer meg litt med disse norske utgivelsene er at det omtrent aldri er noen annen form for teksting enn norsk (og heldigvis norsk for hørselshemmede). Gi i det minste ut en utgave med skandinaviske tekster, som gjør at våre naboland også kan få sett litt norsk film og gjerne også engelske undertekster. 

 

Dette var slettes ikke en så aller verst norsk julefilm dette, men jeg følte ikke helt at den var på høyde med den første filmen. Denne filmen er nok rettet mest mot den yngre garde og de vil nok helt klart kose seg med filmen, men det er nok til at også vi voksne syntes filmen er litt over middels god. 

 

Terningkast:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar