24 desember 2019

Dag 24 – The Julekalender


Dagens film er den norske julekalenderen The Julekalender fra 1994. Kalenderen er regissert av Hans-Erik Saks og har Arve Opsahl, Erling Mylius, Tore Johansen og Ivar Gafseth i hovedrollene. 

 
Synopsis: Serien handlet om noen nisser som lette etter en livsviktig gammel nøkkel som befant seg i en hule i Sør-Trøndelag. De fant både hulen og nøkkelen etter kort tid, men hadde problemer med å komme seg tilbake siden flyet deres ble skadet. Samtidig befant det seg en skummel «Nåså» i nærheten. Nåsåer var vampyrlignende skapning som lignet på mennesker og som var nissenes dødsfiender fra gammelt av. Denne nåsåen hadde søkt tilflukt i en gård i nærheten og forsøkte desperat å komme i besittelse av en gammel tryllebok som var nissenes besittelse. 
 
Trailer:

Da var julaften her og siste film ut på JuleFilmFestivalen for i år. Hva passer vel da bedre enn å avslutte med den beste julekalender-serien som er laget her til lands. 

 
The Julekalender ble sendt på TV2 julen 1994 og ble en braksuksess. Serien er basert på en dansk ide og en dansk julekalender fra 1991. 

 
Karakterene i filmen spilles av gruppen «Travellin' Strawberries» som består av Tore Johansen, Erling Mylius og Ivar Gafseth. Johansen spiller karakterene Gertrude og Hansi, Mylius spiller Benny og Fritz, mens Grafseth spiller Olaf og Günther.

Gutta spiller glimrende i sine respektive roller og gode gamle Arve Oppsahl, som her spiller GGood Old Gammel Nok er også med i et par episoder. Interrensant nok var det Gafseth som spiller Olafs som egentlig skulle spille Gjertrud, og Tore Johansen som spiller Gjertrud, skulle spille Olaf. Men under prøvefilmen fant de ut at det ble bedre om de byttet om disse to rollene.

Historien er både underholdende, god og tidvis utrolig morsom. Musikken i serien er også veldig fengende og flere av låtene som «Støveldæns» og «It`s Hard To Be A Nisseman» spilles den dag i dag fortsatt på radio.

Mange av utrykkene som ble brukt i serien ble hverdagslige fraser som opptil flere bruker den dag i dag. Klassikere som «Bob, bob, bob ikke sant», «De e bærre lækkert!», «Næi, æ tru æ må ut å få blesse tu bælgen.», «Vi får håp at det bli likar i morra.», «Det var det jeg tenkte, ikke sant» og «Quite enkelt!». 

 
Serien var egentlig ferdig høsten 1993 og skulle blitt vist på TV2 det året, men under prøvevisnger var det heller lunken mottagelse å få for serien. Men dramasjef i TV 2, Kristin Helle-Valle var overbevist om at serien vkunne bli en suksess så dermed ble den vist på tv i 1994 istedet.

Det har også blitt laget en finsk utgave av serien. Dette skjedde i I 1997 da Triop Saletti laget en utgave med navnet The Joulukalenteri. Denne har jeg hverken klart å spore opp eller sett desverre.

Utgaven jeg har sett er 20 års julbileumsutgaven på DVD. Her følger det med en 25te episode med historien bak The Julekalender som er både underholdende og interessant. I denne utgaven følger også en cd med musikken fra filmen med. Musikk som ofte er en del av juleforberedelsene iallefall her i huset. 

 
Serien er også tilgjengelig på TV2 Sumo for de som abonnerer på den tjenesten. 
  
I mine øyne er dette den beste julekalender serien som er laget og den er fortsatt like artig den dag i dag som da den kom ut i 1994. Med andre ord Max Score fra min side på bloggens siste dag for i år.

Terningkast:

Da får jeg bare takke de som var innom også i år, så satser vi på at undertegnede klarer å finne 24 filmer også til året som kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar