18 desember 2019

Dag 18 – Fredriksons Fabrikk - O Jul Med Din Glede

Dagens film er den norske julespesialen Fredriksons Fabrikk - O Jul Med Din Glede fra 1990. Filmen er regissert av Bo Hermansson og har Anne Marie Ottersen , Elsa Lystad, Aud Schønemann, Brit Elisabeth Haagensli og Magnus Härenstam i hovedrollene. 

 
Synopsis: Det stunder mot jul i Fredrikssons fabrikk, direktør og ansatte er ivrig opptatt med forberedelser og feiring av den søte juletid. 
 
Trailer:

Fredriksons Fabrikk var en norsk tv serie som gikk på NRK mellom 1990 og 1993. Serien er basert på den engelske serien The Rag Trade som gikk på BBC mellom 1961 og 1963, og fikk en siste sesong mellom 1977 og 78.

Fredriksons Fabrikk er en av de mest populære komiserien på NRK gjennom tidene med mellom 1,3 og 1,5 millioner seere i snitt på serien og julespesiale ble sett av smått utrolige 2,3millioner nordmenn. 

 
Serien er skrevet av Bo Hermansson og Hermansson hadde også regien på alle episodene. Hermansson står også bak andre store tv suksesser som Rød Snø, Albert Og Herbert og ikke minst Fleksnes. 

 
Selv har jeg gode minner om å se serien på NRK når jeg var liten.- Selvom jeg kun var mellom 5 og 8 år når serien gikk på TV var det et av de store høydepunktene i uka å sitte å spise hjemmelaget pizza og se på serien. Serien er også noe jeg kommer tilbake til en gang hvert 5-6 år og ser en ny runde da jeg har glemt litt av handlingen i hver sesong.

Selve julespesialen skiller seg litt ut fra de andre episodene i serien ved at den ikke har den tradisjonelle lengden på 23 minutter, men heller er en slags dobbelt episode på hele 48 minutter. 

 
Selve julespesialen er veldig underholdende og morsom og fungerer glimrende. Humoren fungerer fortsatt veldig godt og de 48 minuttene gikk utrolig fort. Spesialen har også fin julestemning og mye julerelatert moro. 

 
Anne Marie Ottersen, Brit Elisabeth Haagensli, Elsa Lystad og Aud Schønemann er perfekte i rollene de har i både serien og denne julespesialen. I følge ryktene hadde Aud Schønemann et ord med i castingen av de tre andre jentene og kjempet for at akkurat de skulle få de rollene de fikk. 

 
Magnus Härenstam spiller også glimrende i rollen som Fredrikson og var en tid en av de aller best likte svenske skuespillerene her til lands. 

 
Serien er spilt inn på Conventum Kongressenter sin 3. sal i Stovner Senter og salen der hadde inntil 588 publikumsplasser. For Fredrikssons Fabrikk var spilt inn foran et live publikum, noe som er med å gjøre serien mer levende. 

 
Filmen er tilgjengelig på dvd, men selges ikke lenger i noen butikk, så her må man ut på bruktmarkedet å lete. Eller så kan man jo så klart se filmen på nettt-v hos NRK der den ligger gratis ute for alle her

 
Det kom forøvrig også en film basert på serien ved navn Fredrikssons fabrikk – The movie som kom i 1994. Filmen hadde ikke helt den samme flyten og sjarmen som TV seerne og floppet dessverre på kino det året, noe som førte til at selskapet bak filmen Teamfilm faktisk gikk konkurs. 

 
Dette er en glimrende julespesial som vedlikeholder den gode underholdningen fra serien og jeg føler den fungerer like godt i dag som den gjorde i 1990. Vel anbefalt til både store og små.

 
Terningkast:





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar