01 desember 2019

Dag 01 – Vazelina Hjulkalender




Dagens film er den norske julekalenderen Vazelina Hjulkalender fra 2000. Serien er regissert av Arne Lindtner Næss og har Jan Einar Johnsen, Eldar Bågan, Hilde Lyrån, Arnulf Paulsen, Maj Britt Andersen og Viggo Sandvik i hovedrollene. 

 
Synopsis: Handlingen er lagt til ei norsk bygd der et fasjonabelt høyfjellshotell og et lokalt bilopphuggeri står i sentrum for handlingen. Hotellets rike eiere mener at bilopphuggeriet ødelegger utsikten, forpester luften og lager støy, og de ønsker derfor legge det ned. Samtidig med dette har julenissen falt gjennom et hull i ozonlaget og sleden hans er blitt ødelagt. Han har landet like ved huggeriet og Vazelina ønsker å hjelpe ham. 
 
Trailer:

Da var det Desember igjen og nok en årgang av JulefilmFestivalen. I år var det igjen vanskelig å finne nok filmer til festivalen, men jeg kom i mål til slutt. Dessverre (får man si) blir det i år igjen mye fokus på amerikanske julefilmer, men etter å ha sett 240 filmer her til nå begynner utvalget å tynnes ut litt kan man si. Men jeg har tro på at det også i år vil bli noen gode filmer, noen ukjente titler for folk flest og en liten klassiker eller to innimellom. 

Første «film» ut er altså Vazelina Hjulkalender. TV2 sin førjulskalender i år 2000. Serien var en stor suksess da den gikk på TV i førjula 2000 og de elleve første episodene hadde i gjennomsnitt 672 000 seere noe som må sies å være veldig bra. Serien ble i tilegg sendt i reprise i 2002, 2005 og 2009. 

 
 Regissør Arne Lindtner Næss er en erfaren mann da det kommer til dette med julekalendere og julefilmer da han også regisserte «Olsenbandens første kupp» året etter, Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn i 2011 og Karsten og Petra på vinterferie og Karsten og Petras vidunderlige jul begge i 2014.

 Hovedtrekkplasteret i serien er musikkgruppen Vazelina Billopphøggers, som på mange måter spiller seg selv i serien. Personlig har jeg siden jeg var liten hatt stor sans for gruppa og det er veldig artig å høre både nye julelåter og mange av de gamle kjente sangene spilt inn på nytt i serien. 

 
 De andre skuespillerne i serien gjør også en god jobb. Både Hilde Lyrån, Maj-Britt Andersen gjør spesielt noen gode rolletolkninger her føler jeg. Barneskuespillerne er kanskje ikke helt komfortable med alt de gjør foran kamera, men dette er greit nok da i grunn ingen av de har noen særlig erfaring foran kamera. 

Hver episode varer kun i underkant av ti minutter, så det lot seg godt gjøre å se igjennom hele serien på i går ettermiddag uten at det føltes hverken langtekkelig eller kjedelig. 

 Selve historien er vel strengt talt kanskje litt tynn, og humoren treffer vel kanskje ikke helt i alle episodene. De tre hotell-karene for eksempel føler jeg neon ganger blir litt anmassende og i overkant tullete. Men det er heldigvis Vazelina-gutta som for det meste er i fokus i løpet av de 24 episodene av serien. 

 En litt artig funfaact er at det faktisk er Alf Tande-Petersen (Bedre kjent for oss som vokste opp på 80 og 90-tallet som Tande-P) som har skrevet manuset sammen med Viggo Sandvik og Eldar Vågan. 

 
 I tillegg til at filmen ble utgitt på DVD i 2000 ble det også utgitt et album med sangene fra tvserien. DVDem er nå rimelig lei å få tak på til en fornuftig pris, men er man heldig så kan man jo finne den i en bruktbutikk eller noe lignende. 

 
 Jeg likte denne juleklaendere godt når den gikk på TV og den har holdt seg sånn tålig godt gjennom disse årene. Men serien er nok først og fremst nå rettet mot de som er fans av Vazelina Billophøggers og jeg er litt usikker på om dagens barn og unge hadde syntes dette var like artig som jeg syntes den gang og fortsatt syntes. 

 
Terningkast: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar