10 desember 2020

Dag 10 – Black Christmas (2019)

Dagens film er den amerikanske filmen Black Christmas fra 2019. Filmen er regissert av Sophia Takal og har Brittany O'Grady, Cary Elwes, Lily Donoghue og Imogen Poots i hovedrollene. 

 

Synopsis: Hawthorne College er i ferd med å stilne før juleferien. Men når Riley Stone og medsøstrene hennes i Mu Kappa Epsilon forbereder juleselskaper på campus, begynner en svartmasket stalker å drepe dem, én for én. Dødstallet stiger, og søstrene stiller spørsmål ved om de kan stole på noen mann. Morderen vil uansett snart finne ut at dagens unge kvinner ikke har tenkt å gjøre seg til ofre

Trailer: 

Dette er den andre Remaken av Bob Clark sin Black Christmas fra 1974. Den første (som vel jeg er den eneste personene i Norge som liker) kom ut i 2006 og nå da denne fra 2019. Anmeldelser av de to andre utgavene kan man lese ved å klikke på navnet på filmene over her :) 

 

Men det må jo her sies at denne utgaven av Black Christmas faktisk ikke er basert på manuset til Roy Moore og dermed har sin egen historie skrevet av regissør Sophia Takal og April Wolfe. Men deler av konseptet er jo i det minste det samme. 

 

Et av hovedmålene til regissør Sophia Takal var å forsøke å lage en feministisk skrekkfilm hvor fokuset ikke var å glorifisere jentene i filmen, men istedet å få publikum til å heie på dem. 

 

Dessverre følte jeg at man fikk veldig lite innblikk i hvem disse karakterene er. Noe som da førte til at når de forsvant ut av handlingen så var det nesten så man ikke husket hvem den enkelte karakteren var. Når filmen med sine 92 spilleminutter over store perioder føles mer som en langtekkelig drama med litt i overkant ut-dratte dialogscener blir dette litt i kjedeligste laget. 

 
Skuespillerne er ikke så verst i rollene de spiller her, selv om de som sagt er ganske endimensjonale. Hovedrolleninnehaver Imogen Poots som jeg kjenner best fra I Kill Giants, Green Room og 2011 remaken av Fright Night er vel kanskje den som kommer best ut av dette sånn sett og er nok ei dame som vil dukke opp i mang en film i årene fremover. 

 

En av få ting som var litt gøy i filmen, var å se Cary Elwes i en film med litt budjett igjen. Jeg har vel kun sett han i en film de siste 10 årene og resten av filmografien hans de årene har vært rett på video/streaming filmer generelt. Han gjør vel ikke noen kjemperolle her sånn sett da han i grunn bare har en liten rolle, men hyggelig å se at han fortsatt kan om han vil. 

 

Det faktum at filmen fikk 13 års aldersgrense i USA hjalp sikkert heller ikke på, da filmen er ganske så tam og lite skummel til å være en skrekkfilm. Jeg vet at mange kritiserte 2006 utgaven for å klippe bort når det var noe blod eller vold på skjermen, men 2019 utgaven er faktisk 10 ganger verre. Her klippes det vekk omtrent før noe som helst skjer på skjermen, og er nok fort noe som både fansen av den originale Black Christmas og skrekk fansen generelt ikke er så imponert over. 

 

Filmen har da noen få jule-elementer som Juluedekorasjoner, julemusikk, juletrær, presanger og snø. Eller juleskum som snøen i denne filmen burde blitt kalt da det ikke ligner på noe jeg ville kalle snø i det hele tatt. 

 

Så alt i alt en heller laber skrekkfilm med lite skrekkelementer og en dårlig historie dette her. I følge andre anmeldere på nettet er det den «sterke modern kvinnen» som er kjernepublikumet til denne filmen, og da er vel i grunn jeg så langt unna der som jeg kan komme. Så muligens det er grunnen til at jeg ikke ble imponert. 

 

Det eneste positive som kommer ut av denne filmen gjør at noen vil sjekke ut 1974 utgaven av filmen og at 2006 utgaven kanskje kan bli satt i et litt bedre lys enn den har blitt de siste 14 årene. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar