05 desember 2022

Dag 05 – A Christmas Carol 1971

 

Dagens film er den amerikanske animerte korttfilmen «A Christmas Carol» fra 1971. Filmen er regissert av Richard Williams og har Joan Sims, Diana Quick, Michael Redgrave og Alastair Sim som stemmegivere. 

 

Synopsis: Den bitre gamle Scrooge misliker julen og alt som har med den å gjøre. I løpet av julenatten blir han besøkt av tre ånder. Vil disse åndene klare å endre hans oppfatning av julen og få han til å se alle de hyggelige og positive sidene ved denne høytiden?

Trailer:


Ikke en «JuleFilmFestival» uten en adapsjon av Dickens klassiske julehistorie, og i år har jeg da sett denne animerte utgaven fra 1971. 

 

Denne utgaven av A Christmas Carol har en spilletid på kun 25 minutter, så historien er kortet en del ned fra mange av de andre adapsjonene som er lagt. Men de har fått med alle de viktigste hendelsene i historien og jeg syntes den fungerte meget godt. 

 

Filmen har et litt spesielt utseende, dette takket være hovedanimatør Ken Harris. Her er det mye bruk av både zoom, paneringer og uvanlige sceneskift. I tillegg så er animasjonen av de menneksnelige karakterene veldig virkelighets tro. Så mange trodde at man hadde benyttet seeg av «rotorskope» på denne filmen. Noe som vil si at man animmer oppå en virkelig film med skuespillere, men det viste seg at denne var animert fra bunnen uten bruk av rotroskop. 

 

Den er tegnet med utgangspunkt i tresnitt som illustrerte denne historien på 1940-tallet, samt tegninger laget på 1930 tallet av tegnere Jogn Leech og Milo Winter. 

 

Filmen har et litt mørkere og dystert preg enn mange andre adapsjoner og den var i utgangspunktet laget som en animasjonsfilm for voksne og ikke for barn .Så denne stilen var noe jeg noe jeg likte godt. 

 

Regissør Richard Williams er ingen hvem som helst når det kommer til animasjon. Den kanskje best kjente filmen han har regissert er nok den problemfylte «The Thief and the Cobbler» fra 1993 som det tok hele 28 år å få ferdig. Men han er nok best kjent som animatør og har laget de animerte delene av kjente filmer som The Return Of The Pink Panther, Casino Royale, An American Tail og Who Framed Roger Rabbit. 

 

Alistair Sim som her har stemmen til Ebenezer Scrooge er ikke ukjent med denne rollen, da han faktisk spilte denne hovedrollen også 20 år tidligere i 1951 utgaven av filmen. Denne anmeldte jeg 16. Desember 2011 og kan leses HER. Han gjør en meget god jobb her som Scrooge og er for mange selve «stemmen» til denne karakteren. 

 

Joan Sims som her har stemmen til Mrs. Cratchi er en dame jeg har veldig sansen for. Hun spilte i mange mange av filmene i en av mine britiske film favoritt serier nemlig «Carry On» hvor det ble laget hele 31 filmer mellom 1958 og 1992. 

 

Filmen ble vist på TV for første gang I USA på ABC 21 desember 1971 og var meget populær. Faktisk så populær at filmen kort tid etter ble satt opp og vist på kino rundt omkring i landet.


Filmen er forøvrig også Oscar vinner da den vant prisen for «best animerte kortfilm» under prisutdelingen i 1972. Men det ble litt oppstyr i etterkant da mange klaget på at en film laget for og originalt vist på TV vant Oscar for beste kortfilm. Så i etterkant av dette ble det bestemt at filmer vist på TV før kinovisning ikke kunne motta Oscar statuetter. 

 

Filmen kan sees på både Amazon Prime, Archive.org og Tubi for de som vil se den. 

 

Med en kort spilletid og imponerende animasjon er dette en film det virkelig er verdt å sette av noen minutter å sjekke ut utover i desember.

Terningkast:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar