11 desember 2022

Dag 11 – Dawid i Elfy


















Dagens film er den polske filmen «
Dawid i Elfy» fra 2021. Filmen er regissert av Michal Rogalski og har Anna Smolowik, Cezary Zak, Jakub Zajac og Cyprian Grabowski i hovedrollene. 

 

Synopsis: En sliten og overarbeidet alv rømmer avgårde til den virkelige verden hvor han forsøker å oppleve julens magi sammen med sin nye unge venn.

Trailer:



Dawid i Elfy eller David And The Elves er en Polsk Netflix film som fikk en del oppmerksomhet etter at den ble utgitt i fjor. Filmen er kjent under navnet «David og julenissens hjelpere» her hjemme. 

 

Polske julefilmer er det ikke ofte jeg har sett skal innrømmes, så jeg må si jeg var litt spent på denne. Dette er faktisk kun den femte julefilmen som har blitt laget i Polen siden de startet å lage film her. De øvrige er «Dziadek do orzechów» (The Nutcracker) fra 1967 og «Listy do M.» (Letters To Santa) fra 2011 og de to oppfølgerende til denne filmen fra 2015 0g 2017. 

 

Filmen er både produsert og filmet i Polen og da nærmere bestemt i byene Zakopane and Warsawa. Lokasjonene de har valgt er veldig billedskjønne og vinterfulle og ser meget bra ut. Dette gir filmen et ekstra troverdig preg og er med å lage en koselig julestemning i filmen. 

 

Jakub Zajac som spiller alven Albert i denne filmen er en artig skuespiller, som jeg hadde veldig sansen for. Cyprian Grabowski som spiller rollen som Dawid her har sin hovedrolle-debut her, og gjør også en overbevisende jobb syntes jeg. 

 

Historien er ikke noen nyvinning for å si det slik, men den fungerer godt og skuespillerne gjør en god jobb med å gjøre det hele troverdig. 

 

Filmen har bra med julestemning, med båe snø, alver, reinsdyr, julenissen, presanger, julepynt, juletrær og julemusikk. 

 

Om noen skal trekkes litt for så følte jeg nok at filmen kanskje ble litt i lengste laget. Her kunne de fint ha sløyfet noen dialogscenene og fått filmen ned til 90 minutter istedet for de 105 minuttene som den varer. Disse dialogscenene gjør at fremdriften i filmen tidvis stopper litt opp, og jeg vil tro at iallefall de aller minste fort kan miste litt interessen av filmen i løpet av disse scenene. 

 

For de som ønsker å se den er den tilgjengelig her hjemme på Netflix. Den er tilgjengelig både på originalspråket og med engelsk dubbing. 

 

En overakslede hyggelig liten julefilm for hele familien dette og vel verdt å sjekke ut for de som ønsker noe annet enn amerikanske julefilmer nå før jul. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar