12 desember 2022

Dag 12 – Julefergå

 

Dagens julekalender er den norske julekalenderen «Julefergå» fra 1995. Serien er regissert av Hans-Erik Saks og har Jan Magne Førde, Karsten Lilleheim, Anders Mordal og Helge Førde i hovedrollene. 

 

Synopsis: Mannskapet på bilfergen 'MF Svelå' er man helt intetanende om de verdier som ligger i dypet. Vi treffer billettøren Trond og Roger, kioskdamen Wenche, skipperen, maskinisten og geiten Einar. På fergen går livet sin vante gang med Gnotøyas befolkning som skal fra fastlandet for å handle.

Trailer:

Julefergå ble i grunn til på grunn av suksessen til TV2 sin tidligere julekalender «The Julekalender» som ble vist på TV året før. Den ble anmeldt her på bloggen 24. Desember 2019 og kan leses HER.


Hans-Erik Saks som var mannen bak den norske utgave av The Juleklender står også bak denne. Mens The Julekalender var basert på en dansk ide er Julefergå en helnorsk ide og produksjon. 

 

Dessverre ble serien ingen stor suksess da den ble vist for første gang og den hadde godt under halvparten av seertallet som The Julekalender hadde året før. 

 

I følge rykter var det faktisk såpass ille at det ble sagt at om Julefergå var julekalenderen som kom først ville ikke blitt laget noe mer TV2 julekalendere etter dette. 

 

Både musikken i serien og de fleste av skuespillerene tilhører jazz orkesteret «The Brazz Brothers» som har holdt det gående siden 1981. 

 

Jeg likte serien godt når jeg så den på TV i 1995 og husker jeg ofte gikk rundt å siterte replikker fra serien til venner og kjente. Med alt fra å «ta seg en kikare», til «Svelå» og «Papirullo drito». 

 

Hver episode varer kun ca 10 minutter, så man rekker da fint å klemme inn en episode av denne hver ettermidag etter middagstider for å si det sånn. Med en totalspilletid på 4 timer går det jo også ann å legge inn en maraton-visning før jul å se alle rett etter hverandre, selv om det da kanskje kan bli litt i overkant mye for min del. 

 

Interiørscenene i serien er filmet på Fergen «MF Vollsøy» i Bergen, mens eksteriørscenene er fra fergen «MF Edøy» fra Møre og Romsdal. Selve ideen om at mesteparten av handlingen er lagt til en ferge (og en sunket båt) er i grunn ganske artig og gjør at den skuller seg godt ut fra andre serier. 

 

En ting som forvirrer meg litt er hvorfor serieskaperne følte behovet for å legge på et såkalt «latterspor» på serien. 

 

Sangene i serien er litt «hit or miss» for min del. Et par av dem er slettes ikke verst, mens noen av dem er heller dårlige. Dette i sterk motsetning til sangene fra The Julekalender som stort sett alle var glimrende og som ble meget populære. 

 

Julefergå når ikke helt opp til kultstatusen til The Julekalender, men er en små morsom julekalender med en del artige poenger i løpet av de 24 episodene. Men helt klart ikke en serie for alle, men jeg liker den. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar