10 desember 2022

Dag 10 – Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
















Dagens film er den svenske filmen «Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton»fra 2021. Filmen er regissert av Hannes Holm og har Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson, Josephine Bauer og Simon Larsson i hovedrollene. 

 

Synopsis: Karl-Bertil Johnsson ervarhusdirektør Tyko Johnssons sønn og hans utstakede vie i livet er å bli som faren. Men Karl-Bertils helt Robin-Hood inspirerer han til å stjele fra de rike og gi il de fattige. Under oppdraget med å sørge for at alle får julegaver treffre han Vera, som bor på barnehjemmet med lillesøsteren sin.

Trailer:

Dette var nok en film som jeg så veldig frem til å se i løpet av årets JulefilmFestival. Jeg bestilte allerede i slutten av Oktober denne filmen på Blu-ray og så frem til å få den i posten i slutten av November. Dessverre viste det seg at SF Studios kansellerte hele blu-ray releasen av filmen (av ukjente grunner) og istedet gikk for en enkel DVD utgivelse uten så mye som en milimeter med bonus materiale. Så det var rimelig skuffende. 



Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton er basert på en fortelling skrevet av Tage Danielsson i 1964 Den ble utgitt som en del av boken
«Sagor för barn över 18 år» og var meget populær i Sverige etter at den ble utgitt. 



Historien er allerede filmatisert i den meget gode animerte filmen med samme navn fra 1975. Denne anmeldte jeg på julaften 2011 og den anmeldelsen kan leses HER

 

Filmen hadde originalt premiere 12 November 2021 og var en ganske populær film på svenske kinoer med 145 507 besøkende. Den var den nest mest sette svenske filmen det året, rett etter «Sune – Oppdrag Midtsommar» som var den mest populære. 

 

Den fikk ganske sprikende omtaler i media da aviser som svenske dagbladet omtalte den som en «ekte svensk julefilm», mens andre som aftenbladet mente den var «stillestående og kjedelig». 

 

Hoverolleinnehaver Simon Larsson som spiller Karl-Bertil gjør en god jobb med denne karakteren og det er spesielt imponerende med tanke på at det er hans skuespillerdebut. Han fanger mye av essensen som tegnefilm karakteren fra 1975 hadde og er artig å se på. 

 

Jennie Silfverhjelm og Jonas Karlsson som nå har blitt to kjente fjes innenfor svensk film og TV gjør noen veldig gode roller her som Karl-Bertils foreldre. 

 

Filmen er lagt i samme univers og tidsepoke som da boken ble skrevet noe som jeg syntes var et godt valg. Her kunne det vært lett å laget en ny-utgave som var lagt til nåtiden med mobiltelfoner og sosiale medier og annet for å dra inn det yngre publikum. 

 

Men her får vi en handling lagt til 40-tallets Stockholm og scenografien ser virkelig utrolig bra ut. Så her har de gjort en meget god jobb. 

 

Den gamle tegnefilmen fra 1975 hadde en spilletid på kun 23 minutter, mens denne live-action filmen varer i 114 minutter, så her får vi litt mer kjøtt på beinet for å si det sånn og både karakterer og hendelser får mulighet til å utvikle seg og utbroderes, noe som for det meste fungerer godt. 

 

Filmen er som sagt sluppet fysisk i en DVD utgave, men kan også leies digitalt på både SF Anytime och Blockbuster.


Jeg ble positivist overasket over denne gjenfortellingen, da jeg var redd den kom til å bli litt for modernisert og endret i forhold til originalhistorien. Men den fungerte veldig bra og var veldsig underholdende. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar