23 desember 2022

Dag 23 – A Christmas Carol 1954




 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens film er den amerikanske TV-filmen «A Christmas Carol» fra 1954. Filmen er regissert av Ralph Levy og har Craig Hill, Ray Middleton, Basil Rathbone og Fredrick Marsh i hovedrollene. 

 

Synopsis: Gamle, bitre Ebenezer Scrooge misliker julen og alt som har med den å gjøre. I løpet av julenatten blir han besøkt av tre ånder. Vil disse åndene klare å endre hans oppfatning av julen og få han til å se alle de hyggelige og positive sidene ved denne høytiden?

Trailer:


Da var det tid for nok en utgave av A Christmas Carol, og nummer 19 i rekken her på bloggen. En skulle jo da tro at jeg skulle ha blitt lei denne historien etter å ha sett såpass mange, men jeg syntes det er interessant å se hvordan de forskjellige filmutgavene er laget. 

 

Denne utgaven av historien er en forkortet utgave med en spilletid på kun 49 minutter. Filmen er delvis en musikal, men en god del sanger i løpet av spiletiden og er faktisk både den første musikalske utgaven av historien og den første som ble vist i farger. 

 

Dessverre er den fargeversjonen tapt, da den aldri ble tatt vare på etter at den ble vist på TV, så alt man har igjen er en sort hvit utgave, som er den jeg har sett. 

 

Filmen eller egentlig TV-episoden var en del av TV-serien «Shower Of Stars» som ble vist på CBS i fire sesonger mellom 1954 og 1958. Her var mange av den tids største TV og filmstjerner innom i både komiske og musikalske roller i serien. Den var også en av få TV serier som samtidig også ble vist på TV i England. 

 

I rollen som Ebenezer Scrooge finner vi her Fredric March, som er en skuespiller jeg har sansen for. Han spilte hovedrollen i den glimrende adapsjonen av Dr. Jekyll and Mr. Hyde fra 1931, samt filmene The Best Years of Our Lives, Inherit the Wind og Seven Days in May.


Han gjør en veldig god jobb i hovedrollen her, selv om hverken hans rolle her eller filmen i seg selv ikke er den beste utgaven. Historien er også forandret en del fra boken, men hovedelementene er alle der. 

 

Morsomt er det også å se Basil Rathbone i rollen som Jakob Marley. Rathbone er for mange selve personifiseringen av Sherlock Holmes karakteren etter at han spilte denne i mange mange filmer på 1930-tallet. 

 

Musikken i filmen er laget av den anerkjente komponisten Bernard Herman, som er en av tidenes største filmkomponister. Han har laget musikken til blant annet Citizen Kane, Tazi Driver, Psycho, North y Nothwest, The Day The Earth Stood Still og Vertigo. 

 

Filmen er utgitt på DVD og kan også leies på Amazon Prime for de som har den tjenesten. 

 

En litt kort, men godt laget utgave av A Christmas Carol dette her, og et godt supliment til alle de litt lengre utgavene som finnes der ute. Vel anbefalt fra min side. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar