24 desember 2022

Dag 24 – Kurt Olssons julkalender



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens julekalender er den svenske julekalenderen «Kurt Olssons julkalender» fra 1990. Kalenderen er regissert av Håkan Wennberg og har Jörgen Mörnbäck , Anki Rahlskog , Hans Wiktorsson og Lars Brandeby i hovedrollene.

 

Synopsis: På gården som har tilhørt Kurt Olssons farfars farfars farfars far har man satt opp et studio hvor Kurt med hjelp av sin assistent Arne sender spennene reportasjer og tips og hvordan man lager julepynt.

Trailer:

Svenskene er veldig gode på å verne om sine tidligere film og TV sender og jeg tror at alle SVT sine julekalendere gjennom de siste 50 årene er gitt ut på DVD, og denne er ikke et unntak da den kom ut på DVD i 2009. 

 

Lasse Brandeby skapte «Kurt Olsson» karakteren på70-tallet og hadde moderat suksess med denne på radio på slutten av 1970-tallet. Men det var ikke før i 1987 med serien «Kurt Olssons Television» at ting begynte å bli virkelig populært. 

 

Etter denne serien fulgte seriene Fådda blommor, Kurt Olssons sommartelevision, Kurt Olssons julkalender og Hemma hos Olssons. 

 

Hver episode varer et lite kvarter og inneholder intervjuer med både gjester, svar på brev som er sendt inn, turer ut for å se på julerelaterte emner og rundt halvparten av episoden avsluttes med en video fra «damorkesteren» og Kurt selv. 

 

På tross av å være en julekalender, har den et litt mer voksent preg og jeg vil nok tro at både barna og de voksne kan ha litt moro med denne serien. Men serien inneholder en del «interaktivtet» som kun var aktuelt når serien gikk på TV og disse delene blir litt langtekelige nå i dag hvor man ikke kan være med på moroa for å si det slik. 

 

Jeg så hele serien en kveld for et par dager siden, og det ble litt i overkant å se alle disse 24 episodene på rad, så jeg vil nok anbefale å dra den utover hele avdentstiden for de som har mulighet for det. 

 

Utebildene fra serien var filmet i den lille byen «Allavaara» ca 30 minutters kjøretur fra Gällivare i nord-Sverige. 

 

Selve studio de sitter i er oppbygd som julekalenderen fra serien, som kunne kjøpes i butikkene det året serien gikk på svensk TV. Olsson tok så å åpnet lukene i studio hver dag, noe som var et artig konsept. 

 

Serien er tilgjengelig både på DVD og via SVT-TV sine hjemmesider.

Serien var kanskje litt mer underholdende da den gikk på TV på 1990-tallet og ting var litt enklere, for dette vil nok gå litt sakte for dagens litt mer moderne publikum. Men tidvis morsom og underholdnde var den.


Terningkast:

Da gjenstår det vel bare å ønske alle en god jul og takke alle som har tittet innom også i år. Hyllene er allerede fylt opp med julefilmer til neste års festival, så vi får satse på at den også blir gjennomført.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar