12 desember 2023

Dag 12 – Gråtass - En Annerledes Jul




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens film er den norske filmen Gråtass - En Annerledes Jul fra 2000. Den er regissert av Heljar Berge og har Joachim Berge, Ole-Kristian Lima, Dan Robert Thorsen og Tiril Heide-Steen i hovedrollene. 

 

Synopsis: Gråtass står på låven og følger med i juleforberedelsene på gården. Alle har mye å gjøre, og ingen har tid til ham. Gråtass føler seg til overs og bestemmer seg for å dra fra gården. Ute i skogen er det mørkt og ikke så lett å kjenne seg igjen. Gråtass kjører seg bort og opplever noe ganske skummelt. Men han treffer også en som trenger hjelp, en han blir god venn med.

Trailer: Ingen trailer til denne filmen dessverre.

Gråtass som er en Ferguson TE20 er en barnefilmfigur som ble laget av Fantasi Fabrikken A/S I Tønsberg i 1995. 

 

Gråtass er etterhvert blitt en veldig populær figur og det er laget 5 Spillefilmer, 3 TV-filmer og 3 teateroppsetninger med den lille traktoren i hovedrollen. I tillegg har det blitt gitt ut hele 7 Gråtass album på CD. 

 

Historien er jo både barnevennlig og jeg vil tro underholdende for de minste. For oss eldre er det kanskje ikke så mye underholdning å få med seg, men som en familiefilm fungerer den godt. 

 

Det faktum at fortelleren i filmen er ingen ringere enn «Knut Risan», gir jo en ekstra god julefølelse, i alle fall for min del. Dette da Risan både spiller kongen i Reisen Til Julestjernen og er fortellerstemmen i den norske dubben på Tre Nøtter til Askepott som vises på NRK hver Julaften. 

 

Flere av skuespillerne fra de tidligere TV filmene er med her o g man får jo da en kontinuitet for de som har sett de tidligere filmene som er gitt ut. 

 

Det er litt tilløp til teatralsk fremføring av replikker i filmen her, kanskje da først og fremst av «skurkene» i filmen. Men filmen er jo myntet på de aller minste og da er det jo greit at replikker er lette å forstå og få med seg. 

 

Filmen har jo også bra med julestemning med både snø, juletrær, kakebaking, julenissen, julemusikk og julegaver. 

 

For de som kunne hatt lyst til å se den faktiske gråtass traktoren, så er dette faktisk mulig, den den står permanent på utstilling i «Gråtassland» i Kongeparken i Rogaland.

Det kom også en annen julefilm med Gråtass i 2002 med navnet Gråtass: Låvedans så kanskje denne blir med på en festival i årene som kommer. 

 

Dette føles som klassisk norsk barne-junderholdning for å si det sånn og jeg er sikker på at barn både i 200 0og i 2003 vil syntes dette er både morsomt og underholdende. Filmen varer jo også bare i 54 minutter så her tror jeg barna klarer å holde på konsentrasjonen gjennom filmen.

Terningkast:





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar