22 desember 2023

Dag 22 – Fatman














 






Dagens film er den Kanadisk/Amerikanske filmen Fatman fra 2021. Den er regissert av Eshom & Ian Nelms og har Chance Hurstfield, Marianne Jean-Baptiste, Walton Goggins og Mel Gibson i hovedrollene. 

 

Synopsis: For å redde den avtagende virksomheten sin, må Chris Cringle, også kjent som julenissen, samarbeide med militæret. Samtidig gir en slem 12-åring en leiemorder oppdraget å drepe julenissen etter at han fikk kull i julestrømpa.

Trailer:


Regissør duoen Eshom og Ian Nelms, som er brødre har regissert 9 filmer før denne. Hvorav 4 er spilefilmer og 5 av de er kortfilmer. Jeg har dessverre ikke sett noe de har laget før, så dette blir første film av deres jeg har gjennomsett. 

 

Nelms brødrene skrev dette manuset helt tilbake i 2006, og har mer eller mindre forsøkt å få filmen laget siden den gang, men det var altså ikke før i 2021 at filmen ble laget ved hjelp av Panasper Films. 

 

Hoveddelen av filmen er filmet i Ottawa Vallet i Kanada, og i Carleton Place og Missisippi Mills i Ottawa. Noe som jo ikke er helt ulogisk i og med at filmen er kandisk-amerikansk samproduksjon. 

 

Filmen hadde et budsjett på 20 millioner dollar, noe som må sies å være ganske beskjedent. Dette er jo det samme som Reynolds og Ferrel fikk hver i Spirited som jeg så for noen dager siden. Så det er tydelig at Mel Gibson ikke lenger har den samme Hollywood-A statusen som han hadde for noen år siden. 

 

Handling i filmen føltes litt som å se på en 80 talls film, i og med at den ikke tar seg selv så veldig seriøst. Den er både underholdende og tidvis morsom, med lite selvhøytidelighet og en god del gode poenger. Filmens eneste lille problem er at den bruker litt i overkant lang tid på å liksom «komme i gang», på tross av en spilletid på kun 100 minutter. Men de siste 20 minuttene av filmen får man det man har betalt for, for å si det sånn. 

 

Filmen er ikke så veldig julete av seg, på tross av at man har selveste julenissen som hovedkarakter. Vi har litt julepynt, snø og juledekoratsjoner her, men noe veldig julestemning får man ikke av filmen akkurat. 

 

Mel Gibson er ikke ukjent med julefilmer, da han har spilt i den meget alternative julefilmen Leathal Weapons (og ja, jeg ser at den kan diskuteres). Han gjør en flott rolle her som «Chris», og jeg føler at han er litt tilbake til å spille i gode filmer igjen etter en litt dårligere periode på slutten av 2000 og begynnelsen av 2010-tallet. 

 

Walton Goggins er enda en av disse skuespillerne som man har sett i masse filmer, men som jeg aldri i verden hadde husket navnet på. Goggins har spilt i nærmere 100 filmer, men filmer som Django Unchained, Predators, The Haetfull Eight, Lincoln og Tomb Raider som noen av høydepunktene. Han gjør en meget solid rolle her i rollen som leiemorder «Skinny Man» og er på mange måter vel så fremtredende som Mel Gibson er her i filmen. 

 

Fatman er tilgjengelig på Blu-ray og DVD for de som er som meg og liker fysiske formater. Ellers kan den leies på både SF Norge, Amazon Prime, AppleTV+, Youtube og Viaplay for de som måtte ønske det. 

 

En god alternativ julefilmer dette her med gode rolletolkninger av de to hovedrolleinnehaverne. Dog ikke så mye julestemning og julemoro som en kanskje skulle ønske fra en film med denne handlingen. Så litt over midt på treet for min del. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar