09 desember 2021

Dag 09 – Yes Virginia, There Is A Santa Claus

 

 

 

Dagens film er den amerikanske filmen « Yes Virginia, There Is A Santa Claus» fra 1991. Filmen er regissert av Charles Jarrott og har Tamsin Kelsey, Ed Asner, Richard Thomas og Charles Bronson i hovedrollene. 

 

Synopsis: Når avis-mannen Francis Church sliter med ettervirkinger av sin kones død får han et spesial oppdrag fra avisredaksjonen. Han må besvare en liten jentes spørsmål vedrørende om julenissen virkelig finnes.

Trailer:

Dette er en film jeg ikke hadde hørt om før jeg tilfeldigvis leste om den i sommer. I utgangspunktet så det ut til å være en ganske standarisert TV-julefilm, men når jeg fikk se at selveste Charles Bronson hadde en av hovedrollene sa det seg selv at denne måtte med i årets utgave av JuleFilmFestivalen.


Charles Bronson er en av de store action legendene fra 70 og 80-tallet. Han spilte i klassikere som Death Wish serien, The Great Escaoe, The Magnificent Seven, Once Upon A Time In The West og 10 To Midnignt for å nevne noen veldig få.


Her spiller han i sin sjette siste film før han gikk bort i 2003 og gjør en flott jobb i rollen som avisskribent Francis Church. Bronson lever seg virkelig inn i rollen og viser at han i tillegg til å spille tøffing også kan gjøre roller som krever mer følelser. Dette kan kanskje ha noe med at Bronson faktisk, som i filmen her mistet sin kone Jill Ireland året før etter at hun hadde kjempet mot brystkreft i mange mange år. 


Ed Asner (som dessverre gikk bort for et par måneder siden i en alder av 91 år) og Tamsin Kelset gjør noen gode roller her og spesielt Asner som jeg har veldig sansen for. 

 

Jeg er generelt litt skeptisk til barneskuespillere, da de fleste av de har en tendens til å (ikke overraskende) overspille og ikke helt overbevise. Men Katharine Isabelle gjør her en veldig god rolle som Virginia og hun har også hatt en god filmkarriere etter denne filmen. Da i filmer som Insomnia, Ginger Snaps, Freddy Vs. Jason, Bad Times At El Royale og en en hel drøss med TV-filmer.


Charles Jarrott regisserte en god del TV.-filmer på slutten av 80 og 90-tallet. Men før dette regisserte han mer anerkjente filmer som "The Last Flight of Noah's Ark", "Condorman" og " The Amateur".


Brevet som Virgina sendte til avisen ble gitt tilbake til Virginia og senere ble det gitt videre til hennes barnebarn mange mange år senere. Brevet var i mange mange år antatt tapt i en brann på 1960 tallet, men dukket overraskende opp igjen i en episode av «Antiques Roadshow» i 1995 hvor det ble verdsatt til en halv million kroner. Filmen er bygget på en sann historie om Francis Church som levde fra 1939 til 1906. Og omhandler da hans veldig kjente lederartikkel fra The New York Sun i 1897 med samme navn som filmen. Dette var forøvrig den mest kopierte artikkel i amerikansk historie.


Så historien her er det absolutt ingenting å si på da den både er sjarmerende og underholdende, selv om den har tatt seg noen kunstneriske friheter med privalivet til Francis Church. 

 

Julestemning har filmen også godt med da det er både snø, juletrær, musikk-korps og julegaver og julepynt. Filmen lider litt av et lavt budsjett og det er ikke alle lokasjonene og kulissene som ser helt hundre ut, men dette er ikke noe som ødelegger for filmen på noen måte. 

 

Filmen hadde premiere den 8. Desember 1991 på ABC og nå tilgjengelig på både DVD og Blu-ray fra USA. Den er også tilgjengelig til å steame på både Amazon Prime og iTunes.


Jeg ble positivt overasket over denne lille TV-filmen og den var mye bedre enn jeg hadde regnet med at den kom til å være. Så vel anbefalt fra min side. 

 Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar