21 desember 2021

Dag 21 –36.15 Code Père Noël

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens film er den franske filmen «36.15 Code Père Noël» fra 1989. Filmen er regissert av René Manzor og har François-Eric Gendron, Alain Lalanne, Louis Ducreux og Brigette Fosset i hovedrollene. 

 

Synopsis: En resursfull ung man må forsvare seg selv og sin bestefar når en morder utkledd som julenissen invaderer deres hjem på julaften.

Trailer:

Dagens film er da altså den franske filmen 36.15 code Père Noël og dette er tragisk nok kun den tredje franske julefilmen som jeg har sett her på festivalen i løpet av de siste tretten årene. De foregående to har vært «Le Martien De Noël»  og «JoyeuxNoël».


Hovedgrunnen til dette er hverken det at det ikke finnes franske julefilmer, eller at jeg ikke har noen interesse av å se dem. Nei, dette har mer med det faktum at det er vanskelig å få tak på julefilmer fra stort sett hele «Ikke-engelsk-språkelige Europa» som enten har nordiske eller engelske undertekster. Dessverre. 

 

Dette er jo forøvrig også den tredje filmen i løpet av årets JuleFilmFestival som går inn under «Home-Invasion» subsjangeren, da sammen med «Better Watch Out» som ble sett for kun 3 dager siden og «delvis» «Home Sweet Home Alone» som ble sett for to dager siden. 

 

36.15 code Père Noël er også kjent under de engelske tiltlene «Game Over», «Deadly Games», «Hide And Freak» og «Dial Code Santa Claus», så kjært barn har mange navn. 

 

Filmen kan minne ganske mye om den første Alene Hjemme filmen som kom ut året etter. Begge filmene omhandler en ung gutt som er alene hjemme, person som forsøker å invadere hjemme og feller som blir satt opp for å stoppe disse personene. Den er faktisk såpass lik at René Manzor. truet med å saksøke skaperne av Alene Hjemme, men dette skjedde aldri.


Jeg syntes at 36.15 Code Père Noël fungerer godt, både som en julefilm og selv om jeg ser likhetene til Alene Hjemme er filmen fortsatt rimelig forskjellige. Denne filmen har en litt mer voksent utrykk og er helt klart ikke en film for barn. 

 

Filmen har en skikkelig bra atmosfære og er tidvis ganske creepy i utseende. Dette kommer også av det gigantiske huset hvor familien bor som har et rimelig spesielt og kult design hvor vi har alt fra labyrinter til tåkelagte loft. Filmen klarer også å lage noen rimelig spennende scener hvor man holder seg fast i stolen og lurer på hva neste ting som skal skje blir.

 

Patrick Floersheim som spiller nissemorder i denne filmen gjør en glimrende jobb og er en av de beste "bd guys" jeg har sett i en juleskrekkfilm på mange mange år. Han gikk dessverre bory i 2016, men etterlater seg en art på nesten 100 filmer og en glimrende rolle i denne filmen.


Filmen har også et rimelig variert soundtrack med alt fra 80-talls elektro synth til Creedence Clearwater Revival og Bonnie Tyler. 

 

Filmen gir kanskje ikke den koseligste julestemningen, men har da med juleelementer som snø, julepynt, julemusikk, julenisser og en handling lagt til julen. 

 

Filmen er tilgjengelig på Blu-Ray fra Tyskland (med engelske undertekster) og er tilgjengelig til leie på Amazon Prime.


En positivt hyggelig overraskelse denne franske filmen og vel verdt for de som har lyst til å se en en litt mer «voksen» utgave av noe som ligner Hjemme Alene


Terningkast: 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar