13 desember 2021

Dag 13 – The Small One

 

Dagens film er den amerikanske kort-filmen «The Small One» fra 1978. Filmen er regissert av Don Bluth og har Hal Smith, Olan Soule, William Woodson og Sean Marshall som stemmegivere.

 

Synopsis: En liten hebraiske gutt får beskjed av sin far om at han må selve sitt lille esel ved navn «Small One». Gutten tar med seg eselet til markedet i Jerusalem, men finner ingen kjøper der. Gutten er i ferd med å gi opp håpet, da han treffer en mann som hjelper. 

 Trailer:

Dette vil jeg tro er en film som er kjent for ganske så mange, da Disney mange år hadde deler av denne som en del av julekavalkaden «Donald Duck og vennene hans» som NRK viser hver juleaften. Men denne kortfilmen varer faktisk i 26 minutter, så spørsmålet er hvor mange som har sett hele kortfilmen i sin helhet. 

 

Jeg tror første gang jeg så hele denne filmen var hos en kamerat av meg for 4-5 år siden og da ble den sett på 8mm smalfilm om jeg ikke husker feil, noe som jo var en litt annerledes og kanskje mer autentisk måte å se den på enn å se den på TV. 

 

Dette er både en koselig og litt trist julespesial som jeg har gode minner med. Animasjonen er veldig god og historien er både rørende og god. Filmen har et noe dypere og mer religiøst tema enn de fleste andre julefilmer jeg har sett her på JuleFilmFestivalen, men man kan fint både se og hygge seg med denne julespesialen uten å være særlig religiøs eller troende. 

 

Filmen ble gitt ut i 1978 på kino og ble i USA vist på kino før Pinnochio når den ble reutgitt på kino igjen. Etter dette har ofte gått på TV og nå de siste 30 årene har den også blitt tilgjengelig på både VHS, DVD og streaming. 

 

Selve historien er basert på en barnebok med samme navn skrevet av Charles Tazwell og illustrert av Franklin Whitman. Denne boken ble utgitt for første gang i 1947. 

 

Denne filmen er forøvrig den aller siste animerte filmen som Disney gav ut i Technicolor en fargeprosess Disney hadde brukt på alle sine filmer mellom 1932 og 1978. 

  

Dette var den første filmen som Don Bluth var kreditert som regissør på og den siste jobben han gjorde for Disney før han begynte for seg selv etter å ha jobbet for Disney siden 1951. Etter dette laget han klassikere som «The Secret Of Nimh», «An American Tail», «The Land Before Time», «Rock-A Doodle» og «All Dogs Go To Heaven» for å nevne noen. 

 

Denne filmen er tilgjengelig på både Disney+ og på DVD, da på samlepakka «Walt Disney Presents Countdown to Christmas.» og « Disneys Classic Holiday Stories»


The Small One er en trivelig og vel-laget kortfilm som egentlig bør inn i julefilmtradisjonen til de fleste. Når den nå da i tillegg har en spilletid på kun 26 minutter er det ikke noe problem å få klemt inn denne en ettermiddag i førjulen. Vel vel anbefalt. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar