søndag 1. desember 2013

Dag 01 – A Christmas Carol


Dagens film er den amerikanske filmen A Christmas Carol fra 1910. Filmen er regissert av J. Searle Dawley og har Shirley Mason, Carey Lee, Viola Dana, William Bechtel, Charles Ogle og Marc McDermott i hovedrollene.Synopsis: Ebenezer Scrooge er en bitter gammel men som mener julen bare er sløseri og bortkastet tid. Men når julespøkelsene fra fortid, nåtid og fremtid dukker opp og tar ham med på en reise som avslører sannheter han nødig vil se, må han åpne sitt hjerte og gjøre godt igjen mange års ugjerninger før det er for sent. 
 
Trailer:

Da er årets julefilmfestival endelig i gang, og vi åpner årets festival med den mest sette historien i løpet av festivalens 4 første år, nemlig a Christmas Carol.Dette er den niende!! utgaven av denne klassiske Dickens historien jeg ser og i tilegg er det også en av de første som ble filmatisert, helt tilbake i filmens spede begynnelse i 1910. Med andre ord er filmen 103 år gammel i år. 


Men Dickens udødelige julefortelling hadde faktisk allerede blitt filmatisert to ganger tidligere. Først i 1901 i en 6 minutter lang utgave kalt «Scrooge, or, Marley's Ghost”. Kun ca 4 minutter eksisterer av denne filmen. 

 
I 1908 kom det enda en utgave med navnet “A Christmas Carol”. Denne varer i hele 15 minutter og har Ricketts i rollen som Ebenezer Scrooge

.
Filmen varer kun i litt over 13 minutter og det er imponerende hvor mye av Dickens sin historie de har fått med i løpet av disse få minuttene. Man får mer eller mindre alle hovedpunktene med i filmen.Jeg syntes det er vanskelig å si så mye om skuespillerprestasjonen i disse veldig tidlige filmene.
Hovedgrunnen til dette er at kamera for det meste er ganske langt unna skuespillerne, og kvaliteten på disse gamle filmprintene ofte ikke er helt det store. Men jeg føler likevel at Marc McDermott får frem den bitre og grinene Ebenezer på en god måte. 


 
Musikken som er lagt på utgaven jeg så er laget av Al Kryszak og denne passer godt til handlingen.
Effektene som har blitt brukt på spøkelsene er imponerende med tanke på filmens alder og viser at man var tidlig ute med dobbel eksponering og andre «filmtriks».En tidlig utgave av historien som gjør en god jobb med å fortelle hovedpunktene.Terningkast:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar