tirsdag 17. desember 2013

Dag 17 - Pippi Firar Jul


Dagens juleepisdsode er den svenske episoden Pippi Firar Jul fra 1969 . Filmen er regissert av Olle Hellbom og har Pär Sundberg, Maria Persson og Inger Nilsson i hovedrollene.Synopsis: Tommy og Annika har noe som Pippi ikke har: juleferie. For når man ikke går på skolen, kan man heller ikke ha ferie. Men den saken fikser Pippi!


Trailer:


Historiene om Pippi Langstrømpe begynte vinteren 1941, da Karin, 7 år, lå syk med lungebetennelse og ba sin mamma fortelle en historie om Pippi Langstrømpe, et navn hun fant på der og da. Lindgren begynte å fortelle, og historiene vokste men det drøyde før de ble skrevet ned. Det var først tre år senere, da Astrid Lindgren hadde vrikket foten at hun skrev ned historiene, påtenkt som en fødselsdagspresang til Karins tiårsdag.


TV-serien om Pippi ble laget i 1969, og var 13 episoder lang. Pippis Jul er episode nummer 8 i serien. Det ble etter at serien var ferdig også laget to langfilmer, På rymmen med Pippi Långstrump og Pippi Långstrump på de sju haven. 


Noe overraskende for meg ble det faktisk laget en film om Pippi allerede i 1949. Men denne har aldri blitt gitt ut på noe hjemmeformat eller blitt vist på TV, så den må nok dessverre regnes som tapt. 


Denne episoden var også en del av Astrid Lindgrens Jul som jeg så på tidligere i Desember, men de hoppet jeg over akkurat den delen, slik at jeg nå kunne se hele juleepisoden isteden.


Inger Nilsson er glimrende i rollen som Pippi og uten tvil en av de beste barne skuespillerne i Skandinavia gjennom tidene. En liten funfact er at hun faktisk aldri har lest bøkene om Pippi, før hun fikk rollen hadde hun ikke hatt mulighet og etter å ha spilt i serien og filmene følte hun seg ferdig med karakteren og ville ha minst mulig med den å gjøre. 


En ting som vi nordmenn er «stolte av» er at utendørs-scenene her ble filmet i gatene i Røros. Hovedgrunnen til dette var at det i Gotland ikke var snø i det hele tatt når de skulle ta opp disse scenene, så da ble Røros brukt som substitutt.


Selve episoden er underholdende og inneholder de elementene vi alle liker ved Pippi. 


 
Jeg likte denne episoden veldig godt og nok en gang er det nok først og fremst nostalgien som slår til når julestemningen nærmest står i taket etter å ha sett denne. Usikker på om «små» barn nå i dag finner denne like sjarmerende, underholdende og koselig som jeg gjør, men absolutt verdt et forsøk. 

 
 
Terningkast:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar